Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ του Τηλέμαχου Καραβία

1960, ΣΤΟ ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
1960, σπάνια εικόνα στο φέρυ Ρίο-Αντίρριο, με το 24αρι Dodge του τύπου 125AL, του τότε 28ου ΚΤΕΛ Νομού Λευκάδος, άγνωστου ιδιοκτήτη σε δρομολόγιο Αθηνών. 
Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, το 1946, οι συνεταιρισμοί Αγρινίου και Ηπείρου ζήτησαν από το κράτος την ίδρυση του πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου. Και το αίτημά τους έγινε δεκτό, παρά την σφοδρή αντίδραση των Ναυπακτίων, οι οποίοι ήθελαν να διατηρήσουν το πορθμείο στην πόλη τους. 

Ως αποζημίωση προς τους «πληγέντες πλοιοκτήτες» της Ναυπάκτου τους δόθηκε είτε άδεια δρομολόγησης φέρι μποτ στο Ρίο-Αντίρριο είτε άδεια λεωφορείου.
Το πρώτο φέρι μποτ που ξεκίνησε την γραμμή ήταν το πρώην αποβατικό του πολέμου, «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΑΣΕΜΙΔΗΣ». Το πλοίο ξεκίνησε αρχικά ναυλωμένο, από τους συνεταιρισμούς που είχαν την πρωτοβουλία, και στην συνέχεια μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ένωσης Εμπόρων Αγρινίου.
Στο διαγωνισμό συμμετείχε χωρίς αποτέλεσμα και ομάδα Ναυπακτίων «πληγέντων πλοιοκτητών», οι οποίοι όμως αργότερα αγόρασαν και δρομολόγησαν, το 1950, το δεύτερο φέρι μποτ της γραμμής, το «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου