Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 23 Οκτώβρη 1890 και δολοφονήθηκε στην Αθήνα στις 31 Μάη 1957.
Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Αγώνες όπου και διακρίθηκε.
Τάχτηκε στο πλευρό του Βενιζέλου και πολέμησε στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Αργότερα μετά την ήττα των Φλελευθέρων αποστρατεύθηκε και εκτοπίστηκε στη Καλαμάτα και στο Γύθειο.
Το 1930 έφτασε στον βαθμό του συνταγματάρχη. Συμμετείχε στο  βενιζελικό κίνημα της 1ης Μάρτη 1935 οπότε μετά την αποτυχία του, συνελήφθη και αποστρατεύθηκε. Αργότερα όταν επέστρεψε ο Γεώργιος Β΄ , αμνηστεύτηκε και επέστρεψε στο στράτευμα.
Η δικτατορία του Μεταξά το 1938 τον είχε εκτοπίσει στη Μήλο όπου και γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Μάριον Πάσκοε.
Το 1940 το μεταξικό καθεστώς απέρριψε την αίτησή του να συμμετάσχει στον πόλεμο.
Κατά την Κατοχή συνεργάστηκε στενά κατ΄αρχήν, με τις συντηρητικές αντιστασιακές οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ. Μάλιστα συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ την 1η Μάρτη 1943. Όμως μετά από συζητήσεις και ώριμη σκέψη εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και μάλιστα ανέλαβε στρατιωτικός αρχηγός.
Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μεταπήδησης από το συντηρητικό στρατόπεδο, στο στρατόπεδο της κομμουνιστικής Αριστεράς και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία.
Όσο ήταν κρατούμενος του ΕΛΑΣ έκανε συγκρίσεις των μέχρι τότε συμπολεμιστών του, με τους Ελασίτες. Αισθάνθηκε ότι δεν είχε καμία ψυχική επαφή, ενώ κατάλαβε ότι διακατέχονταν από μικροσυμφέροντα και εγωισμούς, έλλειψη αλληλεγγύης, πειθαρχίας και σεβασμού.


σκίτσο του Μπάμπη Ζαφειράτου
1/6/2015

 Συμμετείχε στην Συμφωνία της Βάρκιζας σαν εκπρόσωπος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και παρόλα αυτά στην συνέχεια συνελήφθη και εξορίστηκε αρχικά στην Ικαρία και στην συνέχεια στη Σέριφο.
Ακολούθησαν δύο χρόνια στην Μακρόνησο, οπότε επειδή αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας για την ιδεολογία του, εστάλη στον Άη Στράτη.
Στις εκλογές του 1951 εκλέχτηκε βουλευτής, όμως με την δικαιολογία ότι ήταν εξόριστος, ακύρωσαν την εκλογή του.
Το 1952 παντρεύτηκε την αρχαιολόγο Μάριον Πάσκοε (8 Δεκέμβρη 1913-10 Δεκέμβρη1999).



Το 1956 εκλέχτηκε πάλι και τον επόμενο χρόνο στις 31 Μάη 1957 ενώ διέσχιζε με την σύζυγό του Μάριον, την λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άλιμο,έχοντας ξεκινήσει από το σπίτι του στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 6 (τώρα Σαράφη 6), χτυπήθηκε θανάσιμα στις 1.40μμ από αυτοκίνητο της Αμερικάνικης στρατιωτικής αποστολής.
 Ο μεγάλος άντρας υπέκυψε μετά από μία ώρα στις 2.45μμ στο νοσοκομείο Κυανούς Σταυρός. 
Φυσικά λόγω του καθεστώτος της ετεροδικίας που ίσχυε τότε στην αποικία των Αμερικάνων που λεγόταν , Ελλάδα , ο οδηγός του αυτοκινήτου αφέθηκε ελεύθερος!



Στο σημείο αυτό στήθηκε το 2001, έφιππος ανδριάντας του, ύψους 3,70μ. έργο του γλύπτη Ηρακλή Ξανθόπουλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου