Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ του Θανάση Κάππου



Τους πειράζει η ιστορία του λαού μας. Η ιστορία μας.
 Τους πειράζει να θυμόμαστε. 
Πρέπει για τους «απέναντι» πάση θυσία να ξεχαστεί η ιστορική και συλλογική μνήμη μέσα από τους αγώνες του λαού μας, να μπει στις ιστορικές καλένδες και σε μια ιδιότυπη μνήμη που απαγορεύει τη συνέχιση της ιστορικής γνώσης και τις αναγκαίες αναμνήσεις.
Επιστράτευσαν τον Καλύβα και τον Μαραντζίδη με στόχο  να μας υπενθυμίσουν πως ο Εμφύλιος είχε άλλα χαρακτηριστικά και προεκτάσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προτάξουν μια παράταιρη δήθεν αφορμή για την έναρξη του: μια... ερωτική “αντιδικία” μεταξύ δύο οικογενειών σε ένα ορεινό χωριό της ορεινής Αργολίδας!
Ήρθε με κάποια καθυστέρηση ο Σάκης Μουμτζής για να μας πείσει πως η αναθεώρηση της ιστορικής πραγματικότητας περιλαμβάνει για τη Μακρόνησο τον τετραγωνισμό του κύκλου, με αναφορές σε «αριστερή μυθοπλασία» και για «κρατούμενους που έκαναν διακοπές!».
Τον ακολούθησε ο γιος του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου Σκαλούμπακα, που παρέα με το αγαπημένο παιδί του Παττακού, Άδωνι (ένας είναι, δε χρειάζονται επίθετα), για να μας θυμίσουν κι αυτοί με τη σειρά τους πως στη Μακρόνησο δεν έγινε τίποτα.
Δυστυχώς, θα τους λυπήσουμε, γιατί αναφορικά με τη Μακρόνησο η ιστορία “μίλησε” τόσο για τους βασανιστές όσο και για τους βασανιζόμενους.
Έσχατοι και κάπως κουρασμένοι το Παρόν, το liberal.gr και διάφοροι άλλοι που επινόησαν και αναπαρήγαγαν μια ιστορία με πολλούς «λύκους» και «δράκους» για δήθεν ιδιωτικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του Πάρκου Ελευθερίας και του χώρου βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Το σχόλιο της εφημερίδας των Συντακτών την Τρίτη 23-05-21017 με τίτλο:(ΕΑΤ-ΕΣΑ), βάζει τα πράγματα στη θέση τους, οπότε όποια άλλη επισήμανση ή παρατήρηση μάλλον περιττεύει.
Αξίζει όμως να παρατεθεί ένα μικρό κομμάτι από το άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου Τετράδη στο liberal.gr αφήνοντας τα συμπεράσματα σε κάθε αριστερό και δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας:

 «…. Και το κελί του Μουστακλή και του Οπρόπουλου και των άλλων αγωνιστών, δεξιών, κεντρώων και αριστερών στο ΕΑΤ- ΕΣΑ πηγαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ! 
Για ξεπούλημα! Με όλο το Πάρκο Ελευθερίας και το Μουσείο Αντίστασης! Γιατί δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς; Μπορείτε. Να το πουλήσετε στους Γερμανούς το Πάρκο Ελευθερίας. Να κάνουν το μουσείο αντίστασης της Βερμαχτ εναντίον των κατοίκων της Κανδάνου και των Καλαβρύτων και των κατοίκων της Καισαριανής και του Χαϊδαρίου..».


Ο στόχος τους προφανής: Να μας πείσουν να ξεχάσουμε και να «ασελγήσουν» στην ιστορική μνήμη.
Η απάντηση μια και αδιαπραγμάτευτη: H αναγνώριση της Μακρονήσου ως χώρου ιστορικής μνήμης και στη συνέχεια η προσπάθεια της για ένταξη στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Τίποτε άλλο δε θα τους πονέσει περισσότερο. Κάτι το οποίο εάν δε γίνει και τώρα δε θα γίνει ποτέ! Αλλιώς θα ακούμε τις μέρες και τις νύχτες που έρχονται με εκκωφαντικό τρόπο τις «φωνές που βογκάνε ακόμη…..».
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου