Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Η 48 ΩΡΗ ΑΔΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΗ του Γιάννη Λύχρου

Με το θέμα της χορήγησης 48ωρης αδείας σε ένα βαρυποινίτη, με τον όρο της ανά 12ωρο παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα, δεν θα έπρεπε να απασχολήσει κανένα. Ιδιαίτερα, που το αρμόδιο όργανο δεν αποφάσισε κατά παράβαση
του πνεύματος και του γράμματος του νόμου. 
Ο νόμος είναι νόμος, όταν εφαρμόζεται σε όλους όσους αφορά, ισότιμα και χωρίς εξαιρέσεις. Η κατά το δοκούν εφαρμογή του είναι εκείνο που υπονομεύει το όποιο οικοδόμημα δικαιοσύνης. Δεν είναι δικαιοσύνη αλλά αυτοδικία κατά βούληση, που οδηγεί στον νόμο του Λυντς. Το λυντσάρισμα έχει αποκλειστεί από τις σύγχρονες αστικές δημοκρατίες. Είναι δε ευθέως βλαπτική για την κοινωνία και την ασφάλεια των πολιτών. Οι οιμωγές περί του αντιθέτου, της πλέον διαπλεκόμενης «Αγίας Οικογένειας» της χώρας, είναι ολοκληρωτικά προσχηματικές και υποκριτικές. Τρανή απόδειξη η απονομή άδειας, σε παρόμοιο βαρυποινίτη από την ίδια υπόθεση, πριν από λίγα χρόνια, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κατά την χορήγηση. Προβλήματα δημιουργήθηκαν από την ανικανότητα της τότε κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να εξασφαλίσουν την τήρηση των όρων της άδειας και την επιστροφή του βαρυποινίτη στην φυλακή. 
Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για την μνήμη των θυμάτων της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, να χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σχεδιασμών. 
Σαν αριστερός δεν έχω κανένα λόγο να κάνω κάθε τόσο πολιτικές δηλώσεις καταγγελίας της τρομοκρατίας, επειδή έτσι βολεύει τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς της διαπλεκόμενης, κρατικοδίαιτης οικονομικής ελίτ και της πολιτικής της εκπροσώπησης. Η αριστερά ουδέποτε είχε ιστορικά ή έχει σήμερα σχέσεις με την τρομοκρατία. Απεναντίας βρίσκεται σταθερά απέναντι και ο αγώνας της και οι προσπάθειές της παραβλάπτονται από αυτήν. 
Καλό θα ήταν όμως, όλοι να ξεκαθαρίζουμε σε κάθε περίσταση αν πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας είναι εκδικητική ή σωφρονιστική. Αν ισχύει δηλαδή ο νόμος του «οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» με την επικρατούσα ερμηνεία του. 
Είναι λυπηρό που σ’ αυτή την πολιτική κατρακύλα σύρθηκε ολόκληρη η αντιπολίτευση πλην ΚΚΕ, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά, ότι δεν μπορεί να σπάσει τους δεσμούς της με την διαπλοκή και την διαφθορά της κρατικοδίαιτης οικονομικής ελίτ. Ιδιαίτερα θλιβερή η εικόνα της «αρχηγού» του ΠΑΣΟΚ, που στοιχήθηκε με εκείνους που κατηγορούσαν τον ιδρυτή, εμπνευστή και γκουρού του κόμματός της, για αρχηγό της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. 
Όσο λοιπόν και να προσπαθούν δεν μπορούν να στρέψουν τα βλέμματα της κοινωνίας, από την βαθειά ανηθικότητα των εξωχώριων (offshore) φορολογικών παραδείσων σε ανύπαρκτα θέματα.


Γιάννης Λύχρος 10/11/17
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου