Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

Υπήρξαν πραγματικοί θρησκευτικοί ταγοί στην πόλη μας και μάλιστα όχι πολύ παλιά,αλλά την περίοδο της σύγχρονης ματωμένης ιστορίας μας.
Ο Θεόκλητος(Παναγιωτόπουλος), γεννήθηκε το 1890 στην Δημητσάνα και μετά από μια αξιόλογη εκκλησιαστική πορεία τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Πατρών το 1944.
Τότε έδειξε σε όλους τι σημαίνει πραγματικός ιεράρχης και όχι ασπάλακας των διαδρόμων του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου Αθηνών και ο νοών νοείτω!!!
Διαβάστε με προσοχή την ακόλουθη ιστορία:
Στις 13 Γενάρη του 1945 φτάνει στο λιμάνι το βρετανικό καταδρομικό ''ΑΙΑΣ''. Γίνεται παρέλαση και γυμναστικές επιδείξεις από τους καταδρομείς του.
Η συντηρητική εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ την επομένη 14 Γενάρη, επιχαίρει και μάλιστα σχολιάζει ότι η γιορτή που έγινε στην πόλη ήταν η ... πραγματική γιορτή απελευθέρωσης, αγνοώντας προκλητικά την απελευθέρωση της πόλης από τους Αρη Βελουχιώτη και Παναγιώτη Κανελλόπουλο που πριν τρείς μήνες είχαν παρελάσει μαζί!
Στην γιορτή συμμετέχει ο Δήμαρχος Βασίλειος Ρούφος που είναι και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ε.Α.Μ. Αχαϊας.
Είναι ο Δήμαρχος που είχε παυθεί από τους Ιταλούς το 1941 γιατί αρνήθηκε να δώσει όρκο στον Ιταλό βασιλιά. Στην συνέχεια εντάχτηκε σαν αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος στις αντάρτικες δυνάμεις του Βουνού! Με την απελευθέρωση τοποθετήθηκε αυτόματα πάλι Δήμαρχος.
Στην γιορτή λοιπόν υποδοχής των βρετανών το 1945, δοσίλογοι από τους δήθεν πανηγυρίζοντες, του επιτέθηκαν και τον ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ. Η εφημερίδα εγκαλεί! τον δεσπότη γιατί προστάτευσε τον προδότη! Ρούφο...
Με άλλα λόγια τολμούσαν οι συνεργάτες των ιταλογερμανών να κυνηγάνε,ελέω βρετανών έναν συντηρητικό πολιτικό που συνεργάστηκε και πολύ σωστά έκανε, με τους αντάρτες και ένα γνήσιο Ιεράρχη που έκανε το αυτονόητο χριστιανικό καθήκον του!
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Ρούφος μετά από λίγες μέρες παύθηκε από την κυβέρνηση Πλαστήρα ενώ αργότερα επανεξελέγη Δήμαρχος το 1951 έως το 1954 και το 1954 έως το 1959 και ήταν εκ των πλέον πετυχημένων! 
Βασίλειος Ρούφος

7 οκτώβρη 1944  Π.Κανελλόπουλος Α.Βελουχιώτης
παρελαύνουν στην Αγίου Ανδρέου

Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος
Ο Θεόκλητος έγινε αργότερα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ορκίστηκε στα Ανάκτορα της Κέρκυρας ενώπιον του Βασιλιά Παύλου και του Διαδόχου Κωνσταντίνου και παρουσία του πατρινού υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αχιλλέα Γεροκωστόπουλου,στις 10 Αυγούστου 1957!
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου