Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ του Νικ.Τζανάκου

Στα πλαίσια εκδήλωσης, για την παραγωγικότητα ο φιλίστορας και πολιτικός Νίκος Τζανάκος μίλησε για την δημιουργία της σύγχρονης Πάτρας από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια
Τόνισε το όραμα του Καποδίστρια για μια πόλη ανοιχτή στις συγκοινωνίες και στο εμπόριο.
Οταν απελευθερώθηκε η πόλη υπήρχε μόνο η πάνω πόλη και αν κοιτούσες από το ύψος της Αγίου Γεωργίου,υπήρχε μόνον εξοχή!
Μάλιστα στην θέση της σημερινής Γούναρη υπήρχε χείμαρρος!!! 
Ο Καποδίστριας συνέλαβε την ιδέα της γέννησης μιας πόλης προς την θάλασσα μαζί με τον Σταμάτη Βούλγαρη!
Ακόμα σκέφτηκε την σύνδεση της πόλης μας με την Τρίπολη,πράγμα που πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά πολλά χρόνια με την λεγόμενη 111.
Στον κατασκευαστικό κανονισμό που επέβαλε για την οικοδόμηση της κάτω πόλης επέβαλε την παρουσία μηχανικού και την κατάργηση της χρήσης άχυρου και λάσπης ως υλικών κατασκευής.
Την εποχή εκείνη τα κτήματα στην κάτω πόλη ανήκαν σε κοτσαμπάσηδες που τα είχαν αγοράσει για ένα κομμάτι ψωμί από τους οθωμανούς που είχαν αποχωρήσει.
Δυστυχώς το μεγαλεπήβολο σχέδιο του ολοκληρώθηκε εν μέρει αφού βρήκε την σθεναρή αντίσταση των προαναφερθέντων κοτσαμπάσηδων που ταλάνισαν για χρόνια την Πάτρα με την νοοτροπία τους και κατείχαν μάλιστα τα υψηλότερα αξιώματα,φτάνοντας να πάρουν μέχρι και την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας (Ζαϊμης).
Οι μεγαλύτεροι ''δολιοφθορείς'' του έργου του Καποδίστρια ήσαν η οικογένεια Καλαμογδάρτη και οι παραφυάδες της!
Ετσι το σχέδιο Βούλγαρη περιορίστηκε κατά 30% περίπου από το αρχικό σχεδιασμό.
Ο Καποδίστριας είχε ακόμα τονίσει την επικινδυνότητα της μονοκαλλιέργειας με σταφίδα.
Δυστυχώς η παρακαταθήκη του αγνοήθηκε με αποτέλεσμα μετά από δεκαετίες να έχουμε την γνωστή χρεωκοπία της Πάτρας και των σταφιδεμπόρων της.
Ο Ν.Τζανάκος ανέφερε ακόμα ότι έχουν διασωθεί 150 ! επιστολές του Κυβερνήτη με περιεχόμενο πάνω στην πόλη μας και δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει εκδώσει!
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου