Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΤΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ... ΣΤΥΛΟ του Νίκου Νικ. Μπελογιάννη

Τα ευλογημένα από Αγιους Πατέρες στυλά (πληθ. του στυλό) δεν μάς έριξαν απ' τα σύννεφα.
 ΄Εχουν προηγηθεί ευλογημένα κάστανα, ευλογημένες παντόφλες, ευλογημένοι κινητήρες αυτοκινήτων (με το καπό ανοιχτό εξάπαντος για να μην παρεμποδίζεται η ηλεκτρομαγνητικώς ακτινοβολούσα ευλογία), τίποτα λοιπόν πρωτότυπο. 
Κρίμα που οι ευλαβείς γονείς δεν είναι καν σε θέση να σκεφτούν το εξής απλό: 
- Αν ο Θεός αγαπάει όλα τα παιδιά το ίδιο, θα έπρεπε να πετυχαίνουν όλα, όπερ αδύνατον . Συνεπώς κάποια πρέπει να ευνοήσει. Και γιατί μέσα στα ευνοημένα να είναι το δικό σου κι όχι του άλλου; Με τι κριτήρια θα επιλέξει ο Θεός να φωτίσει το δικό σου το μαλακισμένο να γράψει καλά και όχι αυτό που κάθεται στη διπλανή σειρά στις εξετάσεις; Θα σφυρίξει στο αυτί του δικού σου ο Παντογνώστης τις αλλοτροπικές μορφές του άνθρακα, τις οποίες βέβαια ξέρει καλά, αφού ο ίδιος έφτιαξε τα χημικά στοιχεία; Και μήπως τελικά αυτά τα παιδάκια από θρησκόληπτες οικογένειες θα είναι τα πρώτα που κάποτε με πολύ ζήλο θα κάψουν βιβλία και αργότερα και ανθρώπους;
Το 1415 το Βατικανό έκαψε στην πυρά σε μια πλατεία της Πράγας τον θεολόγο Γιάν Χούς. Την ώρα που είχε γύρω του λαμπαδιάσει το σύμπαν, αυτός διέκρινε μια γριά που πήγε κούτσα-κούτσα και έριξε στην τεράστια πυρά το δεμάτι με ξυλαράκια που είχε κουβαλήσει από το σπίτι της. 
Ανεφώνησε λοιπόν τότε ο Γιάν Χούς το ιστορικό
 "O sancta simplicitas!"
 το οποίο σε πολίτικαλυ κορέκτ απόδοση είναι "Ω, ιερά απλοϊκότης", κανονικά σημαίνει "Ω, ιερά ηλιθιότης!"

*Σημείωση ιστολογίου: η μνήμη του τιμάται στις 6 Ιουλίου (μέρα της καύσης του) και υπάρχει μνημείο στην παλιά πόλη της Πράγας, έργο του Λάντισλαβ Σάλουν που εγκαινιάστηκε το 1915 στα 500 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του. Συμβολίζει για τον τσέχικο λαό την αντίσταση σε κάθε μορφής καταπίεση.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου