Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΑ ''ΑΠΑΝΤΑΕΙ''



Η Εισαγγελία Εφετών Πατρών άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής για τους τέσσερις κατηγορούμενους για βασανιστήρια αστυνομικούς, απόφασης του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, αποδεχόμενη σχετικό αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Κώστα Παπαδάκη και Παύλου Σαράκη. 
Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας Εφετών Ευρυπίδης Νικολάου, με την υπ. αρ. 169/2018 Εκθεση Εφεσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν εκτιμήθηκαν ορθά οι μαρτυρικές καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης σε συνδυασμό με το φωτογραφικό υλικό που υπήρχε στη δικογραφία. Κατόπιν αυτών, προκύπτει ότι έγινε από το διακαστήριο εσφαλμένη εκτίμηση των αποδεικτικών μέσων και εκδόθηκε αθωωτική απόφαση, ενώ θα έπρεπε άπαντες οι κατηγορούμενοι να κηρυχθούν ένοχοι. 
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης και Παύλος Σαράκης σε δήλωσή τους, αναφέρουν τα εξής: «Ευτυχώς, υπάρχουν και εισαγγελείς Εφετών στην Πάτρα! Η Εισαγγελία Εφετών Πατρών άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής για τους τέσσερις κατηγορούμενους για βασανιστήρια αστυνομικούς, απόφασης του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, αποδεχόμενη σχετικό αίτημά μας και αφού μελέτησε τη δικογραφία και διαπίστωσε όσα καταγγέλλαμε. 
Οπως στην αιτιολογία της έφεσης διατυπώνεται το μέγεθος των πληγμάτων, τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν και τα σημεία του σώματος του παθόντος στα οποία προκλήθηκαν κακώσεις «δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν από κακώσεις που επήλθαν κατά τη σύλληψη του εγκαλούντος στα πλαίσια άσκησης θεμιτής βίας λόγω έντονης αντίστασης αυτού από πλευράς αστυνομικών…». 
Κατόπιν αυτού η εισαγγελική έφεση αποδίδει εσφαλμένη εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων στην πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντας ότι και οι τέσσερις αστυνομικού κατηγορούμενοι έπρεπε να είχαν κηρυχθεί ένοχοι. Υστερα από αυτό, η υπόθεση θα κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Πατρών από την αρχή. Το μήνυμα ατιμωρησίας και συγκάλυψης της κατάχρησης αστυνομικής εξουσίας και της νομιμοποίησης των βασανιστηρίων δεν επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών. 
Μία μελανή κηλίδα στην ιστορία των δικαστηρίων της Πάτρας εξαλείφεται και ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης παραμένει ανοιχτός.

Πηγή: εφημερίδα Πελοπόννησος Πάτρας

***   Η υπόθεση αφορούσε σε περιστατικό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2013 στα γραφεία της Ασφάλειας Πατρών και περείχε εκατέρωθεν μηνύσεις ανάμεσα σε Αστυνομικούς και τον 27χρονο, ο οποιός αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Όλα ξεκίνησαν όταν σε αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του 27χρονου, ο άνδρας σύμφωνα με τα όσο έχουν καταγγείλει οι άνδρες της ασφάλειας που συμμετείχαν, επιτέθηκε σε βάρος τους προκαλώντας μάλιστα και τον τραυματισμό ενός εκ των συναδέλφων τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου