Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ο...ΦΤΩΧΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΚΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ του Δ.Βίτσου

Στις 10.9.1956 ο βουλευτής του ΔΚΕΛ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ, που συνεργάζεται με την ΕΔΑ) Ηλίας Μπρεδήμας καταθέτει επερώτηση στη Βουλή: 
«Η κυβέρνησις εις ανταμοιβήν της προς αυτήν ευνοίας του ανωτάτου άρχοντος υποκύπτει εις τας εκάστοτε πιέσεις της αυλής... Ανέχεται τας συχνάς μακράς απουσίας του βασιλικού ζεύγους εις το εξωτερικόν... Εγκρίνει δαπάνας δια την ανέγερσιν πολυτελέστατων περιπτέρων εντός των θερινών ανακτόρων της Κέρκυρας...».
.
Τον Σεπτέμβριο του 1956 ο Βασιλεύς Παύλος Α΄ είχε ζητήσει αύξηση στην ετήσια βασιλική χορηγία γιατί με ...τον πληθωρισμό δεν τα έβγαζε πέρα. Απαριθμούσε τι είχε να πληρώσει: 
 τους μισθούς του προσωπικού της αυλής, 
 τα έξοδα διατροφής και συντήρησης του υπηρετικού προσωπικού, 
 τα ναύλα ταξιδιού των μελών της βασιλικής οικογένειας, 
 τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των βασιλικών κατοικιών, 
 τα έξοδα παράστασης και 
 την δαπάνη αγοράς νέων αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή έφερε νομοσχέδιο στην Βουλή για αύξηση της βασιλικής χορηγίας κατά 75% (!), από 7.500.000 δραχμές τον χρόνο σε 12.500.000 δραχμές. 
Ο Κων/νος Καραμανλής δήλωσε: «Τον τελευταίον καιρόν εξαπολύθη από ποικίλας δυνάμεις ύπουλος επίθεσις κατά του Στέμματος... Πρόσωπα με σκοτεινήν πολιτικήν προέλευσιν και με σχέσεις εθνικώς υπόπους ετάχθησαν φορείς της εξορμίσεως ταύτης... Ο ελληνικός λαός εγνώρισε τους βασιλείς του εις τας τραγικάς ώρας καθ΄ ας εκρίνετο η ύπαρξις του έθνους...».
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ χαρακτηρίζει «καταπληκτικόν» και «αδίστακτον» τον ισχυρισμό του Μπρεδήμα, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο τότε Υπουργός Προεδρίας Κων/νος Τσάτσος.

Ο Εισηγητής του νομοσχεδίου για αύξηση της βασιλικής χορηγίας βουλευτής Αχαΐας της ΕΡΕ Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος είπε ότι η βασιλική χορηγία αποτελεί "αξιοπρέπειαν και την αίγλην εκείνην με την οποίαν περιβάλλεται ο θεσμός".

Στην αντιπολίτευση είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που κατακρίνει την χορηγία και λέει ότι αυτή έχει αυξηθεί 130%, ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων 40% και τις ίδιες ημέρες η κυβέρνηση αρνιέται να δώσει αύξηση στους Δημόσιους Υπάλληλους 5%. Λέει επίσης ότι βασιλιάς δεν πληρώνει φόρους, ούτε δασμούς, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο βασιλιάς της Αγγλίας παίρνουν μικρότερο μισθό και πληρώνουν φόρους και δασμούς.
Ο Ηλίας Ηλιού, εκπρόσωπος της ΕΔΑ, αναφέρει ότι η βασιλική χορηγία από 4.920.000 δραχμές και 600.000 δραχμές για τον διάδοχο που ήταν το 1950, έχουν γίνει μέχρι τότε 7.500.000 και 900.000 αντίστοιχα.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου και οι συνοδοιπόροι του στην Δημοκρατική Ένωση αποχώρησαν από την Βουλή, πριν την ψηφοφορία, ώστε η αύξηση να υπερψηφιστεί μόνο από την κυβερνητική πλευρά.
Αποτελέσματα:
Ο Βασιλιάς ανακάλεσε το αίτημά του και πληροφόρησε σε γράμμα του (στις 12-10-56) τον Καραμανλή ότι θα προχωρούσε σε λήψη δραστικών μέτρων για την περιστολή των βασιλικών εξόδων: «...αποφασιζομένων ριζικών μεταβολών εις την ανακτορικήν ζωήν, περιορισθούν αι δαπάναι εις το ελάχιστον όριον...».
Τα ανάκτορα των Αθηνών έκλεισαν και η βασιλική οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Τατόι!
Κατά παλιό έθιμο την πρωτοχρονιά διοργανώνονταν δεξίωση στα ανάκτορα, όπου 1.000 περίπου καλεσμένοι περνούσαν από την αίθουσα του θρόνου για να υποβάλλουν τις ευχές τους στο βασιλικό ζεύγος. 
Η δεξίωση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε το 1957.
Μετά από αυτά:
- Τον Μάρτιο 1957, ο πρωθυπουργός πληροφόρησε τον Βασιλιά ότι είχε συμφωνήσει με την αντιπολίτευση για το νέο ύψος της βασιλικής χορηγίας.
Η παράσταση όλων είχε τελειώσει, το αίτημα του βασιλέων είχε περάσει!
(Τότε το μεροκάματο είχε 11 δρχ. για τις γυναίκες και 14 δρχ. για τους άνδρες.
Οι ντομάτες είχαν 2-4 δρχ. το κιλό και τα λεμόνια 1δρχ. το αρνί 30 δρχ. και ένα ζευγάρι παπούτσια 300 δρχ.
Επίσης ένα τετράδιο μικρού σχήματος 20 φύλλων κόστιζε 0,5-1 δρχ., μια πένα-κονδυλοφόρος 1-2 δρχ. το βιβλίο αναγνωστικού 6-12 δρχ. το σαπούνι 12-20 δρχ. το κρασί στα μαγαζιά 2-8 δρχ. το ούζο χύμα 10-15 δρχ και ο καφές στο καφενείο 0,5-1 δρχ.)
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου