Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ της Σίας Αναγνωστοπούλου

Ακολουθεί ένα σημαντικό απόσπασμα από την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας στην κυριακάτικη εφημερίδα ''ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ'' 9/9/2018,στον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο.

Ο ανασχηματισμός έφερε στο σχήμα πρόσωπα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χωρούν όλοι σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, σε ένα πλαίσιο υπερβάσεων και εθνικής συνεννόησης;
- Η κοινωνία πραγματοποίησε τη διεύρυνση (εκλογές ’12, ’15) πολύ πριν τη στελεχιακή και κυβερνητική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μια δύναμη της Αριστεράς ανέλαβε να παίξει τον ιστορικό ρόλο της: να παρέμβει δυναμικά στην πραγματικότητα για να ξαναθέσει την κοινωνία σε θέση μάχης εν τόπω και χρόνω. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανασυγκρότησε το μέτωπο Δεξιά-Αριστερά…
Η τελευταία διεύρυνση λοιπόν δεν έχει ούτε την έννοια «όλοι οι καλοί χωράνε»  ούτε βέβαια μιας αταξικής, απολιτικής εθνικής συνεννόησης. Έχει την έννοια ότι, είτε εντασσόμενοι είτε συνεργαζόμενοι, χωράνε όσοι έρχονται να αγωνιστούν μαζί μας, όσοι συμμερίζονται έστω κάποια από τα μείζονα ζητήματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι θετικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν είναι μια γενικώς αντιδεξιά δύναμη. Ούτε πρέπει να μετατραπεί σε τέτοια. Είδαμε που οδηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς γιατί έγινε απλώς και μόνο αντιδεξιό (τις τελευταίες δεκαετίες ούτε αυτό). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αριστερή δύναμη (με όλο το αξιακό, συμβολικό και κοινωνικό φορτίο που φέρει η Αριστερά). Το ερώτημα είναι αν τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά, θα στήσουν τις θέσεις μάχης τους στον δεξιό χώρο και στις παρυφές του, ως αντισύριζα, ή στον αριστερό με κριτική απόσταση αλλά και συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου