Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΝΙΧΤ ΡΑΟΥΧΕΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΡΕΕΕ

Αύγουστος 1953
Τα νησιά γκρεμίζονται...
Δεν μένει τίποτε...
Ζάκυνθος Κεφαλονιά Ιθάκη...
Μέσα σε όλο αυτό το χαλασμό ήσαντε κι οι πολιτικοί κρατούμενοι του Εμφυλίου. Περίμεναν το θάνατο από το τράνταγμα της γης, μέσα στο πέτρινο φέρετρο, μέσα στις φυλακές Αργοστολίου που ήσαν πλέον ετοιμόρροπες από τους πρώτους σεισμούς...
Οι κρατούμενοι ζητάνε επίμονα να βγουν. Μετά από παρακάλια τούς αφήνουν να μαζευτούν στο προαύλιο, όπου και οργανώνονται.
Οι υγειονομικοί κρατούμενοι δημιουργούν σταθμό και περιθάλπουν και πολίτες!
Πρώτοι φτάνουν οι Ισραηλινοί που έχουν ναυτικά γυμνάσια εκεί κοντά. 
Ακολουθούν οι Ιταλοί που μάλιστα εκθειάζουν τον γιατρό κομμουνιστή Μανώλη Σιγανό από τα Χανιά που βρίσκεται εκεί σαν επικίνδυνος φυλακισμένος, (είχε συλληφθεί στα Σφακιά σαν γιατρός του Δημ.Στρατού Κρήτης όπου είχε πάει μετά τη Βάρκιζα). Κατά τα άλλα δεν...είχαμε εμφύλιο στη Κρήτη...
Έρχεται ο αγγλικός στόλος με επικεφαλής τον λόρδο Μαουντμπάντεν (θείος του συζύγου της βασίλισσας Ελισσάβετ που δολοφονήθηκε από τον IRA το 1979) , κατεβαίνει φωτογραφίζεται , αλλά γυρίζει τη πλάτη στους φυλακισμένους.


Φτάνει ο Παναγ. Κανελλόπουλος και μετά από συνομιλία του με τον Μανώλη Σιγανό δίνει εντολή και οι πολιτικοί κρατούμενοι συγκροτούν ομάδες ''προς διάσωσιν'' επιζώντων!
Στο νησί φτάνουν, Παύλος, Φρειδερίκη και  διάδοχος. 
Ο Παύλος και ο Κωνσταντίνος φοβήθηκαν και έμειναν στο πλοίο, ενώ η Φρειδερίκη αποβιβάστηκε και άρχισε να επισκέπτεται τη πόλη.
Έπεσε σε μια ομάδα κομμουνιστών. Όταν τους ρώτησε ποιοί είναι και της απάντησαν, έδωσε εντολή να τους δώσουν τσιγάρα. Μίλαγε μόνο γερμανικά. 
Η απάντηση από τους κρατούμενους ήταν: ''νιχτ ράουχεν'' 
δεν καπνίζουμε...
Αυτό λέγεται αξιοπρέπεια...
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου