Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ +7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1907

στο κέντρο της φωτογραφίας ο Τέλλος Άγρας
δεξιά ο Νικηφόρος (ναύαρχος Ιωαν.Δεμέστιχας)

Τον Ιούνιο του 1907 η μικρή τότε ελεύθερη Ελλάδα αλλά και η πολύ μεγαλύτερη υπόδουλη , θρήνησαν τον Τέλλο Αγρα τον μεγάλο οπλαρχηγό, τον 27χρονο ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα.
Πραγματικό όνομά του ήταν Σαράντης(Σαραντέλος-Τέλλος) Αγαπηνός γιός του Εφέτη Ανδρέα Αγαπηνού.
Ήταν γόνος αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του '21. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 17  Φεβρουαρίου 1880,αλλά ο πατέρας του τον έγραψε στο μητρώο αρρένων σους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας απ' όπου καταγόταν η οικογένεια.

 Έχασε σε μικρή ηλικία τον πατέρα του. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων και σαν νεαρός ανθυπολοχαγός πήγε στα τότε σύνορα, όπου με επιμονή του πέτυχε να ηγηθεί αντάρτικου σώματος με δώδεκα επιλεγμένους εύζωνες!
Η ακαιραιότητα του χαρακτήρα του τον καθιέρωσαν στην συνείδηση του Λαού. Ζούσε σε σκληρές συνθήκες στα βαλτόνερα, όπου και τραυματίζεται σοβαρά.
Ο Άγρας άνθρωπος ευθύς και έντιμος ήρθε σε συζητήσεις με τον Βούλγαρο κομιτατζή Βάνη Ζλατάν προκειμένου να τον πείσει να πολεμήσουν μαζί τους Τούρκους.
Ο Βούλγαρος πανούργος και ύπουλος, στη διάρκεια συζήτησης στις 3 Ιουνίου, συνέλαβε τον Τέλλο Άγρα και τον συνοδό και φίλο του Αντώνη Μίγγα.
Τους διαπόμπευσαν,δεμένους και ξυπόλυτους και την νύχτα της 7ης Ιουνίου 1907 τους απαγχόνησαν σε μια καρυδιά στο χωριό Τέχοβο που αργότερα μετονομάστηκε γι' αυτό,σε Καρυδιά. Το χωριό Βλάδοβο όπου ενταφιάστηκα έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, μετονομάστηκε σε Άγρα.
Η δράση του και ο μαρτυρικός θάνατός του, ενέπνευσαν την Πηνελόπη Δέλτα και έγραψε το «Στα μυστικά του Βάλτου».
Ο 24χρονος τότε Νίκος Καζαντζάκης στις 15 Ιουνίου έγραψε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, χρονογράφημα με το ψευδώνυμο Ακρίτας, όπου ύμνησε το ''τιμημένο παλληκάρι''.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου