Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

9 ΜΑΗ 1944 ΠΑΤΡΑ ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Στις 8 Μάη 1944 με αφορμή επίθεση των κομμουνιστών κατά ''ανδρών'' των Ταγμάτων Ασφαλείας του ταγματασφαλίτη Νικόλαου Κουρκουλάκου, ο Κουρκουλάκος σε συμφωνία με την γερμανική διοίκηση Πάτρας, παρέλαβε από τις φυλακές 10 πατριώτες και τους εκτέλεσε  την επομένη 9 Μάη,  με απαγχονισμό στα Ψηλαλώνια της Πάτρας.
Τα πτώματα των ηρώων παρέμειναν αιωρούμενα επί 24 ώρες προς...παραδειγματισμό!
Γνωρίζουμε τα ονόματα των επτά:
-Μιλ.Μαστρογιαννόπουλος
-Α.Γρίβας
-Ν.Κακός 24 χρόνων
-Χρήστος Χωμενίδης (δικηγόρος) ο ένας από τους τέσσερεις ιδρυτές του ΕΑΜ, η πρώην σύζυγος του οποίου, ήταν αδελφή του Δημήτρη Γληνού. Είχαν ένα γιό τον Άγγελο που παντρεύτηκε την κόρη του βουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Νεφελούδη, Νίκη.
Η μετέπειτα σύντροφος του Χωμενίδη, Κλειτώ Παπαδόγιαννη,
 αυτοκτόνησε μετά από λίγες μέρες στο πατρικό του στην Ακράτα. Κρεμάστηκε σε μια λεμονιά στον κήπο. Ανατριχιαστική λεπτομέρεια είναι ότι την ημέρα του απαγχονισμού μη γνωρίζοντας τίποτε, είχε πάει να τον επισκεφτεί στις φυλακές. Ο δεσμοφύλακας της είπε με κυνική απλότητα ότι βρίσκεται στα Ψηλαλώνια. Όταν πήγε , τον βρήκε κρεμασμένο...
-Δημήτρης Πετρίδης. Είχε γεννηθεί το 1904 στην Κόρινθο. Γιός του υπουργού του Βενιζέλου, Παναγιώτη Πετρίδη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και Πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι.Ήταν εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ.
-Συλαϊδης από Καβάσιλα
-Μανιάτης

Σημείωση: ο Κουρκουλάκος επί δικτατορίας διορίστηκε για δύο χρόνια διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας

Πηγή: ιστολόγιο Γιώργου Μόσχου, ιστορικό λεξικό Πατρών Κώστα Τριανταφύλλου, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ''Γ.Παπαδόπουλος και Τάγματα Ασφαλείας''
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου