Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ του Κώστα Μάρκου*

 


Ήταν το μακρινό 1998 όταν ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ήλθε στην Πάτρα και με βρήκε με αντικείμενο συνεργασία των "Γιατρών του Κόσμου" για την αντιμετώπιση της Ιωδιοπενίας στα παιδιά του Καυκάσου.

Από τότε ξεκίνησαν πολλές αποστολές στο Αζερμπαιτζάν, Ουζμπεκιστάν και Γεωργία. Το πρόγραμμα κράτησε έως την οικονομική κρίση, η οποία δεν επέτρεψε να επεκταθεί ανατολιγώτερα. 300000 παιδια του Καυκάσου πήραν θεραπεία με Ιώδιο.

Εγώ προσωπικά και ολόκληρη η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών είμαστε ευγνώμονες στον Θεόφιλο για αυτή τη συνεργασία και για την «παρακαταθήκη» ήθους, ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας που άφησε στο δημόσιο βίο.

*ο Κ.Μάρκου είναι βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πληροφορίες ιστολογίου για τον Θ.Ρόζενμπεργκ από την εφημερίδα των Συντακτών:

Έφυγε στις 18/2/2021 από τη ζωή ο γιατρός, καθηγητής Ιατρικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, έπειτα από ανελέητα  σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Πρόεδρος για πολλά χρόνια των Γιατρών του Κόσμου, ταξίδεψε και χειρούργησε στους πιο επικίνδυνους και φτωχούς τόπους, στα πεδία πολέμων και πείνας. Στάθηκε με συνέπεια δίπλα στους πρόσφυγες, στους μετανάστες στους αληθινά ευάλωτους.

Η πολύχρονη παρουσία του στο Λαϊκό Νοσοκομείο ήταν πάντα ξεχωριστή και η αποδοχή του από όλο το προσωπικό, τους γιατρούς αλλά ειδικά τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο, ήταν εντυπωσιακή. Κράτησε το τιμόνι του ΚΕΕΛΠΝΟ στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αγωνίστηκε να μετατρέψει αυτόν τον γεμάτο διαφθορά και διαπλοκή φορέα, σε εργαλείο χρήσιμο για τη δημόσια υγεία, χωρίς ποτέ να ξεφύγει από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου