Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ του Πάνου Λάμπρου*


Απαγορέψτε τις αναγκαστικές "συναθροίσεις" και στις φυλακές
Απαγορεύονται οι συναθροίσεις από δέκα άτομα και πάνω. Σωστό μου φαίνεται. Αλλά... Γιατί άραγε επιτρέπουν τις αναγκαστικές "συναθροίσεις" μέσα στις φυλακές της χώρας μας;
 - Στις φυλακές νέων στον Αυλώνα ο αριθμός των κρατουμένων είναι αυτή τη στιγμή 280 άτομα. Aνάμεσά τους νεαροί αθώοι πρόσφυγες, που πέρασαν από τον Έβρο και καταδικάστηκαν σε 4 χρόνια και 10.000 πρόστιμο! 
Στα μικρά κελιά, που μέχρι πρότινος "φιλιξενούσαν" με το ζόρι τέσσερα παιδιά, σήμερα βρίσκονται έξι και εφτά άτομα. Στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον. 
- Στις φυλακές Κορυδαλλού η κατάσταση είναι αφόρητη, ο συνωστισμός έχει περάσει κάθε όριο. Ίδια εικόνα σε όλες τις φυλακές της χώρας. Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες στέλνουν επιστολές απόγνωσης. Ποιος τους ακούει;
Οι αναγκαστικές συναθροίσεις στη χώρα των κλουβιών επιτρέπονται, άλλος κόσμος, άλλοι νόμοι...
Κι όμως, ακόμα και στο αυταρχικό, πολύ αυταρχικό Ιράν, η κυβέρνηση της χώρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απελευθέρωσε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους, ως μέτρο ενάντια στον κορωνοϊό. 
Εδώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σφυρίζει αδιάφορα, με κυνισμό. Σιγά που θα ασχοληθεί.
Απαγορεύονται οι συναθροίσεις, αλλά στις φυλακές είναι νόμος, υποχρέωση, θανατηφόρα επιβολή.
 Κι όμως οι αποφάσεις που παίρνει η Πολιτεία θα έπρεπε να αφορούν τους πάντες, από την εκκλησία έως τις προσφυγικές δομές και τις φυλακές. Αλλά αυτό κάτι θα σήμαινε.
Για παράδειγμα την αποφυλάκιση όλων όσων έχουν προφυλακιστεί και το αδίκημα δεν είναι ειδεχθές. Να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις και να εκτίσουν την ποινή τους σε κατ΄ οίκον περιορισμό οι ανάπηροι, οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, οι μωρομάνες. Επίσης, οι κρατούμενοι που η ποινή τους δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή το υπόλοιπο της ποινής είναι μικρό.
Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η απαγόρευση των... υποχρεωτικών συναθροίσεων. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν ο πληθυσμός της χώρας των κλουβιών δεν μειωθεί τουλάχιστον στον μισό.
 Τώρα πριν είναι αργά.
ΥΓ1: Στις περισσότερες φυλακές της χώρας οι υπάλληλοι περνούν τα "σύνορα" χωρίς γάντια και μάσκα.
ΥΓ2: Είναι μια νέα γυναίκα, σχεδόν παιδί θα έλεγα, υπέρβαρη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ζωή της κρέμεται από μια κλωστή. Τα φάρμακα τα πήγαινε η μητέρα της. Σήμερα στο πλαίσιο των μέτρων αυτό απαγορεύεται. Και σωστά.. ΑΛΛΑ, τα φάρμακα η διεύθυνση της φυλακής τα δίνει; Η προσωρινή αποφυλάκισή της είναι αυτονόητη πράξη...

*ο Πάνος Λάμπρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη τον Τομέα Δικαιωμάτων 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου