Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΔΑ


Ο Τσαρουχάς ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση Λαμπράκη.
Γεννήθηκε το 1912 στο Δρυνοχώρι της Αδριανούπολης και μετά την Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά του ήρθε στην Καρπερή Σερρών.
Σπούδασε στην Νομική, αρχικά της Θεσσαλονίκης , αλλά λόγω της δικτατορίας Μεταξά αποβλήθηκε για ένα χρόνο και μετά μεταγράφηκε  στην Αθήνα όπου και τελείωσε.
Πολέμησε σαν εθελοντής στο Μέτωπο του '40. Στην συνέχεια συμμετείχε στην αντίσταση κατά της γερμανοβουλγαρικής κατοχής.
Μετά την απελευθέρωση ορίστηκε Νομάρχης Καβάλας.
Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου συνελήφθη και εξορίστηκε σε Γυάρο και Αη Στράτη, μέχρι το 1961 οπότε και εκλέχτηκε βουλευτής Καβάλας  της ΕΔΑ.
Την ημέρα της δολοφονίας του Λαμπράκη-22 Μαϊου 1963- δέχτηκε και αυτός επίθεση από τους παρακρατικούς της ΕΡΕ στην Θεσσαλονίκη και παρέμεινε στο νοσοκομείο επί 29 μέρες! Οι δύο παρακρατικοί της εποχής που ευθύνονταν για τα φοβερά χτυπήματα σε βάρος του ήρωα Τσαρουχά , ο λιμενεργάτης Χρήστος Φωκάς τιμωρήθηκε με ένα χρόνο φυλάκιση και άλλους 8 μήνες για... διατάραξη κοινής ησυχίας!!! και ο μανάβης Αντώναρος Πιτσώκος αθωώθηκε!!!
- Στην διάρκεια της χούντας επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της Αντίστασης. 
Ασχολήθηκε έντονα με τις εσωκομματικές διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς και κατήγγειλε τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της σοβιετόφιλης πτέρυγας του ΚΚΕ.
 Συνελήφθη από τα όργανα της αμερικανοκίνητης χούντας, καθ'οδόν για Αθήνα από Θεσσαλονίκη - στα διόδια της Λεπτοκαρυάς - μεταφέροντας την καταδικαστική απόφαση της οργάνωσης Θεσσαλονίκης, ενάντια στην 12η ολομέλεια (άραγε ήταν τυχαίο ή σχετιζόταν με την σύλληψή του;). 
Ο Τσαρουχάς είχε προλάβει να καταπιεί κατά την σύλληψή του το σημείωμα αυτό και  βρέθηκε κατά την νεκροψία/νεκροτομή. Φωτοτυπία του, συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Θεσσαλονίκη'' στις 10 Μάη 1979.

Πέθανε από τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε στα κρατητήρια της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης στο Γ΄ Σώμα Στρατού,  στο σημερινό Πολεμικό Μουσείο. 
Ηταν  6 τα ξημερώματα...10 Μαϊου 1968...

-Βέβαια ο τότε ιατροδικαστής Εμμ. Νόνας απέδωσε τον θάνατο σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, παρόλο που περιγράφει πολυάριθμες εξωτερικές κακώσεις.
Μετά την πτώση της δικτατορίας ο ανακριτής Ηλιάδης ανακάλυψε σε μια θυρίδα της σήμανσης , ένα φίλμ με φωτογραφίες του κακοποιημένου σώματος του νεκρού βουλευτή όπου φαίνονταν τα μαστιγώματα στη πλάτη και τα χτυπήματα στο εσωτερικό των μηρών που ήσαν και τα μοιραία για τη ζωή του.

Θα αναφέρουμε με πολλή προσοχή τα ονόματα των καταδικασθέντων στις δίκες που έγιναν μετά την μεταπολίτευση και κράτησαν ως το 1982! Τα ονόματα των επιόρκων δεν πρέπει να τα ξεχνάμε :

Στέφ. Καραμπέρης υποστράτηγος διοικητής ΚΥΠ,
Φωκίωνας Καραπάνος υποστράτηγος,  Δημ.Τασσόπουλος υποστράτηγος, Δημ.Σταματόπουλος υποστράτηγος και Σταύρος Αναστασιάδης συνταγματάρχης.

Γκρίσα Μαρκς

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου