Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

''ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ''; του Πολυμέρη Βόγλη*

 


Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές 2024, είναι: «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Γιατί δεν επιλέχθηκε το σύνθημα «Σταθερά στην Ευρώπη» που είναι πιο εύληπτο και άμεσο;

Τι σημαίνει το «πιο κοντά στην Ευρώπη»; Δεν είμαστε στην Ευρώπη αλλά την πλησιάζουμε; Και εάν δεν είμαστε στην Ευρώπη, τότε που βρίσκεται η Ελλάδα; Πόσο «κοντά» είμαστε; Πότε θα «φτάσουμε»; Τι έγινε το άλλο σύνθημα «μένουμε Ευρώπη»; Και η θριαμβολογία ότι η Ελλάδα είναι στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ;
Θα μπορούσε κανείς να θέσει πολλά ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοεί το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ. Αλλά όπως συμβαίνει με τα συνθήματα, η ουσία δεν βρίσκεται σε αυτό που εννοεί αλλά σε αυτό που υπονοεί, το σύνθημα δεν απευθύνεται στη λογική αλλά στο υποσυνείδητο.

Πιο συγκεκριμένα αγγίζει κάτι αρκετά βαθύ: την αίσθηση ότι οι Έλληνες υπολειπόμαστε, υστερούμε, δεν είμαστε αρκετά Ευρωπαίοι, πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο ώστε «να γίνουμε επιτέλους Ευρωπαίοι». Είναι ο λόγος του κυρίαρχου που διαρκώς και πάντα καλλιεργεί στον υποτελή την αίσθηση μειονεξίας και κατωτερότητας.
Βέβαια, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ το 1981. Εάν μετά από 43 χρόνια η Ελλάδα ακόμα «πλησιάζει» την Ευρώπη, τότε κάτι δεν έχει πάει καλά. Εάν συνυπολογίσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν συναγωνίζεται, όπως στην δεκαετία του 1980, την Ισπανία ή την Πορτογαλία, αλλά την Βουλγαρία και την Ρουμανία (που εντάχθηκαν στην ΕΕ μόλις το 2007) τότε κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά.
Το «πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι η ανομολόγητη επιβεβαίωση μιας παταγώδους αποτυχίας. *Ο Πολυμέρης Βόγλης είναι πανεπιστημιακός
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου