Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΟΙ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥΤΙΝ του Κωστή Παπαϊωάννου*

 Ο σπόνσορας Πούτιν, ο παλιάτσος Σαλβίνι και κάτι δικοί μας

Ο Σαλβίνι είναι διαρκής υποστηρικτής του Πούτιν («ο καλύτερος ηγέτης σήμερα στη Γη», έλεγε το 2019) και καταγγέλθηκε ότι χρηματοδοτήθηκε με ρώσικα κεφάλαια. Όπως μεγάλο μέρος άλλωστε της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.
Πήγε λοιπόν να φωτογραφηθεί «συγκινημένος» με Ουκρανούς πρόσφυγες κοντά στα σύνορα της Πολωνίας. Έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Przemysl, ο δήμαρχος Bakun τον άδειασε κανονικά. Είπε ότι του ζήτησε να τον συνοδεύσει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων «για να δει τι έκανε ο φίλος του ο Πούτιν». Και σήκωσε επιδεικτικά μπροστά στις κάμερες το «μπλουζάκι Πούτιν» που ο Σαλβίνι φορούσε στη Μόσχα.

Η αμηχανία του Σαλβίνι είναι εμφανής στη φωτογραφία. Αποχώρησε καθώς Ιταλοί δημοσιογράφοι φώναζαν «παλιάτσο» και «καραγκιόζη».
Στην Ελλάδα, σεβαστό μέρος του κόσμου (πολιτικού και μη), πιο πυκνό στα δεξιά, ακόμα πιο πυκνό στα πολύ δεξιά αλλά –φευ!- όχι αρκετά αραιό στα αριστερά, δεν κρύβει τον θαυμασμό του στον αποφασιστικό Ηγέτη. Άλλοι γιατί οραματίζονται ξανθό γένος και «Ελλάς Σερβία Ρωσία Ορθοδοξία». Άλλοι με τα αντανακλαστικά που είχαν πριν το 89. Ανεξάρτητοι Έλληνες πρώην υπουργοί Άμυνας και παλαιοκομμουνιστές κοιτούν στα μάτια με λατρεία τον σκληρό Βλαδίμηρο. Κι άλλοι πιο δεξιά, στη βουλή και στη φυλακή, με σβάστικες και με κηραλοιφές.
Η πυκνότητα αυτή επίσης αυξάνει όσοι ανεβαίνουμε βόρεια. Έπαιξε τον ρόλο της η πολιτικά και οικονομικά κραυγαλέα ρωσική υποστήριξη στους Μακεδονομάχους. Παίζουν και κάποιες Μητροπόλεις και κυρίως μοναστήρια τον ρόλο τους. Φυσικά ο γνωστός ποδοσφαιρικός παράγοντας κάνει κι αυτός τα δικά του κουμάντα. Κάποιοι σε αυτό το πλέγμα επίσης μάλλον σιτίζονται ή σιτίστηκαν με μοσχοβίτικα κεράσματα, δεν είναι δα τόσο μυστικό.
Εδώ, στα καθ’ ημάς, η υπόμνηση τέτοιων προνομιακών σχέσεων δεν ξεσηκώνει αποδοκιμασία. Οι εγχώριοι παλιάτσοι έχουν ακροατήριο.
*ο τίτλος του άρθρου είναι επιλογή του διαχειριστή του ιστολογίου. Ο Κωστής Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες.  Διευθύνει την πρωτοβουλία «ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς».
Ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας την περίοδο 1996-2003. Από το 2006 ώς το 2015 εκλεγόταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2015-2016). Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μετείχε στον συντονισμό του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Έχει εργαστεί ως ερευνητής για θέματα εκπαίδευσης, διά βίου μάθησης και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία, σχολικά εγχειρίδια και εκπαιδευτικά εργαλεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου