Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ; του Δημήτρη Ραπίδη*

Έχει ξεσπάσει ένα κύμα τυφλής βίας στη Βολιβία, με το μίσος των παραστρατιωτικών, ακροδεξιών ομάδων κατά των ιθαγενών να κορυφώνεται καθημερινά. Ο επικεφαλής των ομάδων αυτών, Luis Fernando Camacho, κόπια του Caprilles και αντίστοιχων ομοϊδεατών στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, χτυπάνε με καδρόνια, πυροβολούν και μαχαιρώνουν ιθαγενείς και υποστηρικτές του Έβο Μοράλες σε κάθε γωνία της πόλης Λα Πας. Ο Camacho μέσω του τοπικού ραδιοφώνου της πόλης μιλά με μίσος για τους «βρομερούς απογόνους των Ίνκας», τους «άπλυτους οπαδούς του Μοράλες, που δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του στη χώρα», απειλώντας ότι «θα τους σβήσει όλους από το χάρτη της Βολιβίας».
Ο ρεβανσισμός της ακροδεξιάς ολιγαρχίας απέναντι στους ιθαγενείς και στα φτωχά, εργατικά στρώματα παίρνει απειλητικές διαστάσεις, με τη χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. 
Οι ακροδεξιές ομάδες συλλαμβάνουν, βασανίζουν, απαγάγουν και σκοτώνουν, κατεβάζουν και σκίζουν τα σύμβολα των ιθαγενών και ουρλιάζουν ενάντια στην πολιτισμική και θρησκευτική τους παράδοση με συνθήματα όπως «Η Βολιβία ανήκει στον Χριστό». Όπως δήλωσε και η αυτόκλητη νέα «Πρόεδρος» της χώρας, Janine Anes, «Ονειρεύομαι μια Βολιβία χωρίς ιθαγενείς, χωρίς σατανικές φυλές, ονειρεύομαι πόλεις χωρίς Ινδιάνους. Καλύτερα να φύγουν μακριά στα βουνά του El Chaco».
Την ίδια στιγμή, χωρίς φόβο, δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς διαδηλώνουν και οργανώνονται σε περιοχές όπως το El Alto, φωνάζουν συνθήματα «Έβο είμαστε μαζί σου», κρατώντας τις σημαίες της Wiphala, του πολύχρωμου πατρογονικού συμβόλου τους. 


Αυτός ο κόσμος υψώνει το ανάστημά του για να υπερασπιστεί την ύπαρξή του, τις συλλογικές του διαδικασίες, τα δικαιώματα που με κόπο κατέκτησε και στη συνέχεια για να αντισταθεί στην επιβαλλόμενη αυταρχική και πραξικοπηματική πολιτική αλλαγή.
Η σκέψη και ο θαυμασμός μας είναι με αυτούς τους ανθρώπους.
*ο Δημήτρης Ραπίδης είναι πολιτικός αναλυτής, επικοινωνιολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου