Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ του Κώστα Μάρκου*

Η απόφαση των διαγνωστικών κέντρων να προβούν σε έναν πρωτόγνωρο λόγω της προεκλογικής περιόδου εκβιασμό, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με το 85% της τιμής των διαγνωστικών εξετάσεων και όχι με τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του 15% που έχει υπογραφεί στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να προοικονομήσει τον κίνδυνο που κρύβουν για την κοινωνική συνοχή οι φαινομενικά αθώες εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για αγορά υπηρεσιών του ΕΣΥ από ιδιώτες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα στη δημόσια υγεία. Κανείς πια δεν θα μπορεί να εμποδίσει την αναπόφευκτη συνέπεια οι ιδιώτες να καταλάβουν ότι μπορούν, εκβιάζοντας, να κερδίζουν όλο και περισσότερα και να το διεκδικήσουν με τραγική κατάληξη για την πλειοψηφία μας.
Μετά από συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας ανεστάλη η κινητοποίησή των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων. Σε αυτό συνέβαλλε η πρόταση του τελευταίου για πρόοδο προς την κατεύθυνση των αιτημάτων τους με θεσμικό τρόπο από το κράτος, και συγκεκριμένα πλην των άλλων:
- Με συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη - Με την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.
- Με την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.



* ο Κώστας Μάρκου είναι καθηγητής Ιατρικής, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου