Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ ή ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΗΤΑΣ

1916 γεννιέται ο Νίκος στην Μικρά Ασία , γιός του Αριστείδη και της Μαρίας.
Το 1922 με την καταστροφή η οικογένεια Πολυκράτη ήρθε στη Πάτρα στα προσφυγικά. Υπηρέτησε στον στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στο 12ο Σύνταγμα Πεζικού. Με τον βαθμό αυτό πολέμησε κατά την γερμανική κατοχή στις τάξεις του ΕΛΑΣ με το προσωνύμιο καπετάν Νικήτας.
Αργότερα, το 1946 συγκεκριμένα, αναγκάστηκε να καταφύγει στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας λόγω των διώξεων του μετεμφυλιακού δοσιλογικού κράτους.
 Το Μπούλκες ήταν ένα χωριό βόρεια του Βελιγραδίου κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και οι αρχές της χώρας το έθεσαν στη διάθεση των καταδιωκόμενων Ελλήνων μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας.
Ο Πολυκράτης υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Πατρών.
Το 1948 επιστρέφει στην Ελλάδα στην Πελοπόννησο και συμμετέχει ενεργά στις μάχες του Εμφυλίου και μάλιστα στη Μάχη της Χαλανδρίτσας στις 5 Ιουλίου, που εξελίχθηκε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης σε σφαγή του εκεί σώματος χωροφυλάκων.
Τον Δεκέμβρη του 1948, αρχίζει η επιχείρηση ''εκκαθάρισης'' της Πελοποννήσου και στις 12 Μάρτη 1949 στο χωριό Ρουπακιά Αχαΐας εκτελείται ο Πολυκράτης μαζί με τον Κώστα Βουρδέρη ή Καρατζά μετά από προδοσία εκείνων που υποτίθεται τους έκρυβαν.
Τα κομμένα κεφάλια τους εκτέθηκαν σε κεντρικό σημείο της Χαλανδρίτσας.
Στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά Πάτρας υπάρχει άγαλμά του που τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 25 Σεπτέμβρη  2005, έργο του Στάθη Λεοντή. 
Το 2017 η Πολιτεία έδωσε το όνομά του στη σήραγγα της Ακράτας στην Ολυμπία Οδό.

φωτογραφίες δικές μου


Πηγές:
- Αριστερά Πολιτική και Ποδόσφαιρο του Θανάση Κάππου
- Πολιτική Ιστορία της Πάτρας 4ος τόμος του Βασ.Λάζαρη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου