Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

ΟΙ Π@Π@ΡΙΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ του Νίκου Λιονάκη


Πριν από πολλά χρόνια αν κάποιος πολιτικός έριχνε και ένα μπινελίκι, για εμένα θα ήταν εντάξει. Θα το έλεγες και αντισυμβατική κίνηση. Γιατί ο κενός, ξύλινος πολιτικός λόγος είναι ό,τι πιο αισχρό μπορεί να κάνει ένας πολιτικός απέναντι στον πολίτη. Και τον χρησιμοποιούσαν όλοι. Παρόλες κενές περιεχομένου.
Τα τελευταία 8 χρόνια όμως ο ξύλινος πολιτικός λόγος έχει αλλάξει μορφή και έχει επικρατήσει ως κυρίαρχος ένας δήθεν αγοραίος και τάχα πιο «ευθύς» και «ειλικρινής» και «αντισυμβατικός», αλλά εξίσου κενός πολιτικός λόγος.
Είναι μια στρεβλή μετεξέλιξη του αντισυμβατικού πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ του 3%, της ανόδου, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πια, έγινε ηγεμονικός και αντιγράφηκε ως στυλ (ως δήθεν ριζοσπαστικό στυλ και όχι ως ριζοσπαστικό περιεχόμενο), από τα υπόλοιπα κόμματα που νομίζουν έτσι ότι θα προσεγγίσουν τον κόσμο με τον οποίο έχασαν την επαφή τους αυτά τα 8 χρόνια. «Αφού έπιασε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μην πιάσει και μ’ εμάς;». Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κατήγγειλαν τον λαϊκιστικό «ακραίο» λόγο του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα καταγγέλουν τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας τον (και ξεπερνώντας τον πολλές φορές) σε λαϊκισμό και ακρότητα. Ο λόγος αυτός δεν ταιριάζει με συνοδεία γραβάτας, γι’ αυτό και την έχουν αποτινάξει από πάνω τους πολιτικοί καριέρας που την φόραγαν μέχρι και στον ύπνο τους.
Η πολιτική πραγματικότητα που επέβαλαν τα τρία μνημόνια σε αυτά τα 8 χρόνια καθιστούν αυτόν τον πολιτικό λόγο αφενός ξεπερασμένο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, απλά φαιδρό όταν τον αρθρώνουν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το τέλος του Μνημονίου, αλλά κυρίως οι ουρές του που θα συνεχίσουν να υπάρχουν στη μεταμνημονιακή εποχή, επιβάλλουν καθαρούς όρους και καθαρό πολιτικό λόγο από όλους.
Αυτό είναι που πρέπει να αξιώνουν οι πολίτες που τους περιμένουν όλους με τιμωρητικές διαθέσεις στις κάλπες.
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να εμπλουτίσει ξανά τον ριζοσπαστικό λόγο με ριζοσπαστικό περιεχόμενο. Οι δε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ορίσουν πρώτα το περιεχόμενο των πολιτικών θέσεων τους ώστε ο πολιτικός λόγος τους να μιλάει την αλήθεια τους με το πραγματικό πολιτικό πρόσημό της και όχι να χρησιμοποιεί δανεικές κακοφορμισμένες παρωδίες του παρελθόντος για να την κρύψει. Ώστε ο πολίτης να ξέρει με ποιον και τι έχει να κάνει.
Όταν όλοι κοροϊδεύουν τον κόσμο με το σεις και με το σας, η αντισυμβατικότητα της βωμολοχίας μπορεί να έχει ένα προωθητικό πολιτικό αποτέλεσμα. Όταν όλοι κοροϊδεύουν τον κόσμο βρίζοντας, φωνάζοντας και σπάζοντας τους κανόνες της δημόσιας αντιπαράθεσης, το σεις και το σας μπορεί να έχει ένα προωθητικό πολιτικό αποτέλεσμα. Όταν όλοι φοράνε γραβάτα και κοροϊδεύουν τον κόσμο, έχει πολιτικό νόημα να βγάλεις τη γραβάτα και να μην τον κοροϊδεύεις. Όταν όλοι βγάζουν τη γραβάτα και κοροϊδεύουν τον κόσμο, έχει πολιτικό νόημα να βάλεις τη γραβάτα και να μην τον κοροϊδεύεις.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου