Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΟΔΟΣ ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ ΠΑΤΡΑ

δρόμος αφιερωμένος στον μεγάλο φιλέλληνα στην Πάτρα
Ένας ακόμα δρόμος της Πάτρας , ένας ακόμα ξεχασμένος φιλέλληνας.
Ξεχασμένος από εμάς τους πατρινούς και φυσικά από την Καθολική Εκκλησία Πατρών και από το Ιταλικό προξενείο που δεν είναι επίτιμο όπως άλλα, δηλαδή πληρώνεται κανονικά από το ιταλικό Δημόσιο και θα έπρεπε να συντηρεί την μνήμη!
Ο Σαντόρε ντι Σανταρόζα- Santorre di Santa Rosa-κόμης του Πομερόλο-conte di Pomerolo- γεννήθηκε στις 18 Νοέμβρη 1783 στο Σαβιλιάνο του Πεδεμοντίου.
Στρατιωτικός , αγωνιστής κατά της εισβολής του Ναπολέοντα στην ιταλική χερσόνησο και κατά της αυστριακής κατοχής.
Διέφυγε κυνηγημένος στο Λονδίνο όπου του έγινε η πρόταση ενίσχυσης της Ελληνικής Επανάστασης από το φιλελληνικό κομιτάτο.
« Ο ελληνικός λαός, καλός και γενναίος που έζησε αιώνες δουλείας είναι δικός μας αδελφός. Είναι κοινές οι τύχες της Ιταλίας και της Ελλάδος και επειδή δεν μπορώ να κάμω τίποτε πια για την πατρίδα μου, έχω υποχρέωση να αφιερώσω στην Ελλάδα τα λίγα χρόνια και τις δυνάμεις που μου μένουν...»
Στην Ελλάδα συνάντησε την έντονη επιφυλακτικότητα του Γεωργίου Κουντουριώτη και του Παπαφλέσσα όταν δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει, διότι την εποχή εκείνη έρχονταν και καιροσκόποι από το Εξωτερικό. 
-
το μνημείο στην Σφακτηρία, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε να επιπλέει το πτώμα του


το μνημείο στην γενέθλια πόλη, του μεγάλου φιλέλληνα
και μεγάλου Ιταλού επαναστάτη
Βέβαια μην ξεχνάμε ότι ήταν επαναστάτης Ιταλός που μάλιστα διετέλεσε Υπουργός Στρατιωτικών για δύο μήνες στην επαναστατική κυβέρνηση του Πεδεμοντίου γεγονός που έβρισκε την αντίδραση των συντηρητικών ξένων δυνάμεων , κυρίως Βρετανίας, τις οποίες δυστυχώς δεν θέλαμε να προκαλέσουμε (διαχρονικά τα προβλήματα στην Πατρίδα μας).
Συμμετείχε στην εκστρατεία στην Πύλο , ενώ στην μάχη της Σφακτηρίας στις 8 Μαΐου 1825 φονεύθηκε από τους αιγύπτιους του ιμπραήμ.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου