Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΕΔΕΣ; επιμέλεια Διον. Βίτσος

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ
ΤΟΥ PAUL A. PORTER, ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, (14.12.1947)
«Μια ακόμα πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα είναι ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Ζέρβας είχε μια μικρή ομάδα «αντίστασης» στις δραστηριότητες της οποίας κρέμεται μυρωδιά συνεργασίας με τους ΝΑΖΙ. 
Σήμερα ο Ζέρβας είναι πρωτίστως μεταξύ εκείνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση, όχι μόνο για να εξαλείψουν την κομμουνιστικής έμπνευσης επιθετικότητα πέραν των συνόρων, αλλά προφανώς για να ξεριζώσει όλους όσους στην Ελλάδα εναντιώνονται στην παρούσα κυβέρνηση. 
Είναι αναμφίβολα αυτός πίσω από το πρόσφατο κύμα συλλήψεων που δεν συνέλαβε μόνο κομμουνιστές, αλλά και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους παρατηρητές στην Αθήνα, αντικομμουνιστές αριστερούς.
Δουλειά της οικονομικής μας αποστολής είναι να εξαναγκάσει την ελληνική Κυβέρνηση να δράσει. Στην προσπάθεια αυτή τα μέλη της αποστολής έχουν κάθε λόγο να περιμένουν ότι κάποιοι θα παρεμβάλλουν κάθε δυνατό εμπόδιο. Θα προβληθεί κάθε απίθανη δικαιολογία και θα έρθουν αντιμέτωποι με κάθε πιθανή μορφή γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας και ανικανότητας.
Ο Στρατηγός Ζέρβας θα κραυγάζει ότι το σημαντικό είναι να καταπολεμηθούν οι Κομμουνιστές συλλαμβάνοντας κάθε φιλελεύθερο. Οι Κομμουνιστές θα τον βοηθήσουν αναζωπυρώνοντας τον εμφύλιο πόλεμο.
[...] Απ’ όσο βλέπω, η ελληνική κυβέρνηση δεν ασκεί καμία αποτελεσματική πολιτική εκτός από του να ζητεί ξένη βοήθεια ώστε να κρατιέται στην εξουσία, εκθειάζοντας έντονα τις πολεμικές θυσίες της Ελλάδας και τον κυβερνητικό της υπέρμετρο (king - size) αντίκομμουνισμό, ως λόγους χορηγίας εξωτερικής βοήθειας σε απεριόριστες ποσότητες.
Η κυβέρνηση θέλει, κατά την κρίση μου, να χρησιμοποιεί την ξένη βοήθεια ως μέσο διαιώνισης των προνομίων μιας μικρής τραπεζικής και εμπορικής κλίκας που αποτελεί την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα. [...] πίσω από την κυβέρνηση, είναι μια μικρή εμπορική και τραπεζική ομάδα συνωμοτών, με επικεφαλής τον Πεσμαζόγλου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, έξυπνο και αποτελεσματικό χειραγωγό.
Αυτή η ομάδα είναι αποφασισμένη πάνω απ' όλα να προστατέψει τα οικονομικά της προνόμια, υπό οιοδήποτε κόστος για την οικονομική υγεία της χώρας. Τα μέλη της επιθυμούν να διατηρήσουν ένα φορολογικό σύστημα στημένο καταπληκτικά υπέρ αυτών. Αντιτίθενται στους ελέγχους συναλλάγματος, διότι μπορεί να τους εμποδίσει να διοχετεύουν τα κέρδη τους σε τράπεζες στο Κάιρο ή την Αργεντινή.
Αυτοί ούτε θα ονειρευτούν ποτέ να επενδύσουν αυτά τα κέρδη στην ανάκαμψη της χώρας τους».
PAUL A. PORTER, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ, Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Colliers' Weekly, με τίτλο «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», (20. 9.1947)


[PAUL Α. PORTER(1904-1975): Αμερικανός δικηγόρος, διπλωμάτης και πολιτικός. Αναμίχθηκε στην νεότερη ελληνική ιστορία ως αρχηγός αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα το 1947, όπου επέβαλε διαχειριστικούς και δημοσιονομικούς όρους ενόψει εφαρμογής του δόγματος Τρούμαν.]
.
[ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ(1891-1957): Στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής του ΕΔΕΣ και μετέπειτα πολιτικός. Από την Άρτα.]
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου