Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΒΓΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ*

Ένα από τα προβλήματα της Αριστεράς στη χώρα μας, ήταν και είναι η καπηλεία του ονόματος ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.



Η δολοφονία του δάσκαλου Γιάννη Ζέβγου αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα.
-Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, ισχυρίζεται ότι υπήρξε θύμα εσωκομματικών συγκρούσεων.
-Η συντηρητική παράταξη ισχυριζόταν το ίδιο.

Ο δάσκαλος Γιάννης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Αρκαδία στο χωριό Δόριζα (13χλμ ΝΔ της Τρίπολης) το 1897. Εδώ μεγάλωσε το σώμα και η ψυχή του Γιάννη. Στο πίσω μέρος του Ναού του Προδρόμου έπαιξε στη σκιά του αιωνόβιου πουρναριού!



Ακουσε από τους μεγαλύτερους για τον, πριν πέντε χρόνια από την γέννησή του, διατελέσαντα πρωθυπουργό της χώρας συχωριανό του Κων.Κωνσταντόπουλο. Παρενθετικά ο τελευταίος υπήρξε ανακτορικός μεν πρωθυπουργός , διαπρεπέστατος δε νομικός. Βέβαια στα εκλεκτά ''τέκνα'' του χωριού δεν αναφέρεται ο δάσκαλος.
Ο Ζέβγος τέλειωσε το γυμνάσιο Τριπόλεως και μετά σπούδασε στο Διδασκαλείο της πόλης.


Δούλεψε σαν δάσκαλος στην αρκαδική ύπαιθρο και αργότερα στη Μακεδονία.
Γυναίκα του ήταν η Καίτη Νισσυρίου-Ζέβγου με την οποία υπέγραψαν ένα άρθρο στον Ριζοσπάστη σαν Ζέβγος (Ζεύγος,δηλαδή ζευγάρι) και έκτοτε κράτησαν αυτό το ψευδώνυμο.
 Υπέστη πολλές διώξεις κυρίως κατά τις δικτατορίες Πάγκαλου και Μεταξά. 
Συμμετείχε ως υπουργός Γεωργίας στην πρώτη κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου μετά την απελευθέρωση από την γερμανική κατοχή.
Ο Ζέβγος τον Φλεβάρη 1947 πηγαίνει στην συμπρωτεύουσα σαν επικεφαλής κλιμακίου του ΕΑΜ, για να πληροφορήσει την διεθνή επιτροπή του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί, για τις δολοφονίες και παρανομίες του  παρακράτους σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών.
Στις 20 Μάρτη 1947, στην διασταύρωση Αγίας Σοφίας και Γεωργίου Σταύρου στη Θεσσαλονίκη εκτελέστηκε το αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γιάννης Ζέβγος, από παλιό κομμουνιστή (Χρ.Βλάχο) που ήταν πλέον όργανο του παρακράτους, όπως ευθαρσώς αναφέρει στην άκρως συντηρητική εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης στις 3/6/2017, στο άρθρο του «Πολιτικές δολοφονίες στην Ελλάδα».



Ο Ζέβγος δεν ήταν τυχαίος γι'αυτό και γράφω με ιδιαίτερη προσοχή γι'αυτόν. Είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του πατέρα μου και η θεία μου όταν τους υποδέχτηκε είπε χαρακτηριστικά: το ζεύγος... Ζέβγου από δω! Μιλάμε την εποχή  που ο Ζέβγος ήταν υπεύθυνος Πελοποννήσου.
Είναι ο μόνος κομμουνιστής για τον οποίο γράφει πολύ καλά λόγια ο έξαλλος αντικομμουνιστής, Παναγιώτης Κανελλόπουλος στο βιβλίο του « τα χρόνια του μεγάλου πολέμου ».
Ήταν φλογερός επαναστάτης, κοφτερό μυαλό, έγραφε βιβλία, αρθρογραφούσε ... έλαμπε με λίγα λόγια γι'αυτό και πολλοί  ήθελαν να τον εξοντώσουν! Όταν λέμε πολλοί, εννοούμε πολλοί!

- από τον Γκρίσα Μαρκς


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου