Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΕΦΤΑΛΙΩΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 Στρατής Αναστασέλλης, Δημήτρης Φωτιάδης, Στρατής Μυριβήλης
«Το 1973 φέρνουν τα κόκαλα του ποιητή και μεταφραστή της «Οδύσσειας» Αργύρη Εφταλιώτη, για να τα θάψουν στο Μόλυβο της Μυτιλήνης όπου γεννήθηκε το 1849. Ο πρόεδρος της «Φιλολογικής Στέγης Εφταλιώτης» Γ. Βαλέτας στέλνει στη Μυτιλήνη τηλεγραφήματα να παραβρεθούν στην άφιξη του πλοίου διάφορα πρόσωπα. Ένα από αυτά κι ο Αναστασέλλης.
Οι παραλήπτες φτάνουν στην αποβάθρα και περιμένουν νάρθει το βαπόρι. Όταν πλεύρισε στο μώλο, προχωρούν πρώτοι και καλύτεροι οι παπάδες. Ο υπαξιωματικός του λιμενικού τους αφήνει με μεγάλο σεβασμό να περάσουν. Πάει να περάσει κι ο Στρατής, απότομα τον σταματά ο λιμενικός.
-Απαγορεύεται.
– Εμ, πώς πέρασαν οι παπάδες;
-Αυτοί είναι οι ιερεύς.
-Και οι άλλοι;
-Αυτοί είναι οι επισήμους.

-Μα κι εγώ είμαι επίσημος.
Ρίχνει ο λιμενικός μια ματιά στο Στρατή, μα δεν του γεμίζει το μάτι.
-Να, πάρε το τηλεγράφημα.
Το παίρνει ο λιμενικός κι αφού εμβριθώς το μελέτησε, ρωτά τον Στρατή:
-Δε μου λες, τέλος πάντων, τι ήταν αυτός ο Εφταλιώτης;
-Δεν τον ξέρεις;
-Όχι.
-Δεν τον έχεις ούτε καν ακουστά;
-Όχι.
-Ήταν αυτός που ανακάλυψε… το ρυζόγαλο!
Έκθαμβος ο λιμενικός λέει στο Στρατή:
-Τι λες; Μα τότε πέρασε!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (1898-1988)
«ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ», Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΛΛΗΣ (1908 - 1997)
[Ο Στρατής Αναστασέλλης γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου. Αναγκάστηκε να δουλέψει από τα παιδικά του χρόνια και από τα δεκαέξι χρόνια του ως τη συνταξιοδότησή του ήταν οδηγός ταξί. Πέθανε στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1932, με το ψευδώνυμο ΚΟΠΣ. Διατήρησε σταθερή συνεργασία με το περίφημο σατιρικό περιοδικό της Μυτιλήνης «Τρίβολος». Το 1975 πραγματοποίησε την πρώτη του έκδοση με τη συλλογή πεζογραφημάτων «Βλουτίνα Γιαπρακάνδινα». Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει επίσης τέσσερις ακόμη συλλογές πεζών και μια μελέτη για το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου. Χαρακτηριστικό στοιχείο της γραφής του είναι η χρήση της διαλέκτου της γενέτειράς του].

[Ο Δημήτρης Φωτιάδης ήταν λογοτέχνης που ασχολήθηκε κυρίως με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.]

1 σχόλιο: