Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ του Σταμάτη Σακελλίων*

 



Το βράδυ των εκλογών του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια δήλωση με την οποία έριχνε την ευθύνη της ήττας στο κόμμα, άρα στον σ. Πάνο Σκουρλέτη που ήταν τότε γραμματέας. Πρώτο λάθος. Ο πρόεδρος έριξε την ευθύνη στον γραμματέα και δεν πήρε το μερίδιο που του αναλογούσε. Να σημειωθεί εδώ ότι το κόμμα τότε δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση εξαιτίας των μνημονιακών δεσμών, αλλά και εσωτερικών ζητημάτων, όπως όμως υπήρξε και θύμα απαξίωσης από κάποιους κυβερνητικούς.
- Το διάστημα 2019-2023 ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε το φάρμακο, την άνευ όρων και χωρίς προϋποθέσεις διεύρυνση του κόμματος προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και όχι μόνο. Στο συνέδριο του 2022 αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία το νέο καταστατικό αλλά και οι ρυθμίσεις που επέτρεπαν σε κάθε πολίτη να μπορεί να ψηφίζει για πρόεδρο του κόμματος με δύο ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2023 ο Αλέξης Τσίπρας χάνει μια μοναδική ευκαιρία να εισηγηθεί την διαγραφή του Παύλου Πολάκη ώστε να κοπεί ο πολιτικός νεοαυριανισμός που εμφιλοχωρούσε ήδη σε κομμάτι των πολιτών που στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μεταγραφές χωρίς όριο χωρίς προϋποθέσεις προσώπων που το μόνο τους στοιχείο ήταν η αντίθεση τους στον Μητσοτάκη είναι προφανές ότι αντιμετωπίστηκαν από την κοινωνία ως οπορτουνιστικές κινήσεις πανικού που δεν πρόσθεσαν τίποτε και αφαίρεσαν πολλά. Η προσωπολατρεία επιπροσθέτως ανέδειξε και το ζήτημα της υποεκπροσώπησης της πολιτικής ουσίας.
-Επομένως δεδομένων αυτών και άλλων πολλών το 32% του 2019 έγινε 18% το 2023, πράγμα πρωτοφανές για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αριστερός σκεφτόμενος, προοδευτικός κόσμος γύρισε οριστικά την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα στα fake που διακινούσαν οι φίλοι και οι οπαδοί του Πολάκη και του Κασελάκη στις εκλογές για πρόεδρο πέρσι, εναντίον της Έφης, του Ευκλείδη και άλλων, είναι πρόδηλο ότι ευνόησε τον Κασελάκη. Αλλά, όσοι, όσες, όσα είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας όλα τα προηγούμενα χρόνια απλώς κατηγορηθήκαμε για υπονομευτές του Αλέξη.



-Αν λοιπόν ο Αλέξης θέλει να διασώσει το όποιο πολιτικό κεφάλαιο του έχει απομείνει οφείλει να κάνει μια γενναία αυτοκριτική. Δυστυχώς η ζημιά που έγινε είναι τεράστια.

Η επανάκτηση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Αριστεράς είναι ένα τιτάνιο έργο και ένα βαρύ καθήκον για εμάς, την Νέα Αριστερά. Και αυτή η προσπάθεια θα κριθεί στο πεδίο. Ο Κασελάκης ήταν το σύμπτωμα, όχι η αιτία. Αυτή είναι η λεπτή διάκριση. Ακόμη και να φύγει δεν σημαίνει ότι το μαγαζί θα είναι γωνία. Αλλά οι όποιες εξελίξεις σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν μεν να μας ενδιαφέρουν, αλλά να μην μας δεσμεύουν σε καμία περίπτωση.

* Θεολόγος , δημοσιογράφος , σκεπτόμενος αριστερός
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου