Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

ΦΑΡΑΜΠΟΥΝΤΟ ΜΑΡΤΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ




Ο Φαραμπούντο γεννήθηκε στο Ελ Σαλβαντόρ στις 5 Μάη του 1893 (5 Μάη του 1818 γεννήθηκε και ο Κάρλ Μάρξ).

Μετά τις γυμνασιακές σπουδές συνέχισε στο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο τις πολιτικές επιστήμες. Δεν τελείωσε την σχολή γιατί ξεκίνησε την επαναστατική δραστηριότητά του, ενάντια στο ολιγαρχικό καθεστώς.

Μεξικό, Νικαράγουα, Γουατεμάλα είναι οι χώρες που δραστηριοποιείται σαν γνήσιος διεθνιστής μαρξιστής. Εργάζεται και έτσι βιώνει από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση του λαού. Ένας αντικομμουνιστής συγγραφέας της Γουατεμάλας, γράφει για τον Μαρτί ότι η διαφορά του με τους άλλους είναι ότι δεν μιλάει για μαρξισμό στις καφετέριες, αλλά διδάσκει τον μαρξισμό στους εργάτες.

Το 1930 ίδρυσε στο Σαλβαντόρ το κομμουνιστικό κόμμα. 

Το ψευδώνυμό του είναι El Negro ο νέγρος , λόγω της σκούρας χροιάς του δέρματός του (είχε και ινδιάνικη καταγωγή). 

Το 1932 πρωτοστατεί στους αγροτικούς αγώνες και οι συγκρούσεις με το δεσποτικό καθεστώς είναι βίαιες με τραγικό αποτέλεσμα 30 χιλιάδες νεκρούς αγρότες που έμεινε στην ιστορία σαν La Matanza / The Slaughter / Η Σφαγή.

 Συλλαμβάνεται και στις 31  Γενάρη καταδικάζεται σε θάνατο από το στρατοδικείο. Εκτελέστηκε την 1η Φλεβάρη στις 7 και τέταρτο το πρωί, ζητώντας να έχει ανοιχτά τα μάτια του.

Ο Φαραμπούντο Μαρτί έχει χαρακτηριστεί σαν μάρτυρας της Αριστεράς. Είναι έμπνευση για τους απανταχού επαναστάτες και όσους αισθάνονται επαναστάτες. 

Γκρίσα Μαρκς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου