Κυριακή 18 Απριλίου 2021

«Με λαγούς και με περδίκια τ΄ άδικα τα κάνεις δίκια» του Δημήτρη Βαρνάβα*

 


Τον Δεκέμβρη του 2019 η ηγεσία του ΠΙΣ, θέλοντας να προωθήσει το κυβερνητικό αφήγημα για τις συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, διοργάνωσε ημερίδα στο Ζάππειο. Η Ημερίδα ως γνωστόν στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία, οι διοργανωτές της παρά ταύτα συνεχίζουν μέχρι σήμερα ν΄ αναμασούν ανοησίες, γινάτια και παιδιάστικες απλουστεύσεις.

Την ίδια εποχή ο κ. Μιλτ. Νεκτάριος, ο εγχώριος γκουρού των ασφαλιστικών εταιρειών, αρθρογραφώντας σε εφημερίδες αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις πίσω από το εγχείρημα των ΣΔΙΤ. Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στη συνεργασία ασφαλιστικών ομίλων με μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες και ιδιωτικούς ομίλους υγείας, ώστε με τις ευλογίες της κυβέρνησης να εισχωρήσουν στη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Είναι αξιοπρόσεκτο πως ο σχεδιασμός των ΣΔΙΤ προβλέπεται ταυτόχρονα τη μετατροπή των Νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με συμμετοχή των «επενδυτών» στα Διοικητικά Συμβούλια και απώτερη στόχευση ν΄ αναλάβουν εξ ολοκλήρου το μάνατζμεντ.

Θα σκέφτεστε βέβαια ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν που ανάγεται στην προ πανδημίας εποχή.

Λάθος.

Πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως το σχέδιο όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Ο διεθνής επενδυτικός κολοσσός CVC Capital Partners, ο οποίος κατέχει ήδη έξι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (ανάμεσα στις οποίες το «Υγεία» και το «Μετροπόλιταν») προχωρά στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και δημιουργεί ένα θηριώδη για τα ελληνικά δεδομένα όμιλο υγείας και ασφάλισης.

Η διείσδυση του εν λόγω ομίλου στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξη, αφού μπορεί κάλλιστα να νοσηλεύει τους πελάτες στα δικά του νοσηλευτήρια. Εν τούτοις τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να παρέχουν συμφερότερη νοσηλεία σε ασθενείς με χαμηλά ασφαλιστικά πακέτα, οπότε διευρύνεται εκθετικά η ασφαλιστικά αγορά.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία οφείλουν ν΄ αξιοποιήσουν την τεράστια κοινωνική αποδοχή που κέρδισαν στη διάρκεια της πανδημίας, ώστε από κοινού με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, να δημιουργήσουν ένα διευρυμένο κοινωνικό μέτωπο προάσπισης της δημόσιας υγείας, αποτρέποντας τις καταστροφικές «συμπράξεις» και θέτοντας τις βάσεις για το νέο ΕΣΥ που έχει ανάγκη ο τόπος.

Εάν ολιγωρήσουν ή επιδοθούν στην ομφαλοσκόπηση τότε οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

* Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι οφθαλμίατρος μέλος στο Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.


Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου