Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΡΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ του Πάνου Σκουρλέτη


Στις 5 Ιουνίου 2020 στην εκπομπή ''Καλημέρα Ελλάδα'' του τηλεοπτικού σταθμού Αντένα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μίλησε με σαφήνεια για την κατάσταση της Οικονομίας της χώρας.
... Τα πράγματα δεν πάνε καλά για την οικονομία, υπάρχει αγωνία, απελπισία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η χώρα ξαναέπεσε σε ύφεση και μάλιστα ύφεση 0,9% από το πρώτο τρίμηνο του 2020 πριν την πανδημία.
Υπάρχει ανάγκη για μέτρα για να μπορέσουμε να  περιορίσουμε το βάθος και το εύρος της κρίσης που θα είναι μεγάλο.
Χιλιάδες επαγγελματίες , καταστηματάρχες , εργαζόμενοι στην αγορά δεν στηρίχτηκαν σε αυτή τη φάση.
Κάποιοι επιλέγουν να γυρίσουν τον διακόπτη στο οφ, να τον κλείσουν, η μηχανή να μην είναι στο ρελαντί, αλλά να σβήσει εντελώς, δήθεν για να κρατήσουμε κάποια καύσιμα για μιαν άλλη εποχή!!!
Φοβάμαι ότι αυτή η αντίληψη της αυτορρύθμισης της αγοράς θα φέρει λουκέτα, απολύσεις, θα μοιράσει φτώχεια δεξιά και αριστερά.
Απορώ ειλικρινά με την παθητική στάση της κυβέρνησης που έχει επιλέξει τα πράγματα να κινούνται από μόνα τους, προφανώς γιατί είναι δέσμια μιας λογικής όπου βλέπει το μέλλον της αγοράς και της οικονομίας σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν λίγοι και ισχυροί έστω σε μια μικρότερη πίτα σε ένα μικρότερο εθνικό προϊόν.
Την ίδια στιγμή το μόνο που βλέπουμε να προχωράει είναι το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων των δικτύων της χώρας!!!
ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με αφορμή την έκτακτη κατάσταση ανάγκης, υπάρχει μια πανδημία αναθέσεων! 
Εδώ δίνει την εντύπωση μιας κυβέρνησης που σαν ακρίδες πέφτουν πάνω στο δημόσιο χρήμα!
Χθες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια τουριστική προβολή της χώρας μας, αναθέτοντάς την, σε μια εταιρία συμφερόντων του ΣΕΤΕ δηλαδή του συλλόγου των μεγαλοξενοδόχων απευθείας, παίρνοντάς την από τον ΕΟΤ!!!
- Αναθέσεις έχουμε για τον καθαρισμό των φυλακών.
- Αναθέσεις έχουμε για την τηλεκατάρτηση με την αμαρτωλή ιστορία των voucher (βάουτσερ).
Που πάει αυτή η κατάσταση;
Έχουμε μια διαφορά λογικής η οποία λέει ότι τώρα στο ξεκίνημα του υφεσιακού σοκ που είναι απρόβλεπτο το εύρος του και το βάθος του, πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να χρειαστούν λιγότερες δυνάμεις και λιγότεροι πόροι για να βγούμε από την ύφεση.
Αν αφήσουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα θα πάμε πολλά μέτρα κάτω από τη γη!!!
Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη μεγάλη μας διαφορά! Η εμπροσθοβαρής δική μας λογική!
Η δεύτερη διαφορά μας, είναι τα θέματα εργασίας.
Έχουμε μια απελευθέρωση των απολύσεων. Έχουμε 20% μείωση των αμοιβών νομοθετικά κατοχυρωμένη! Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε στην αγορά ένα κύμα απολύσεων. Δοκιμάζονται στην πράξη νέες μορφές εργασίας. Το ωράριο καταργείται. Ο κόσμος δουλεύει από τα σπίτια του, χωρίς ωράριο.
Δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας, που φρόντισαν από πριν να την βάλουν στο ψυγείο. Είναι πλέον μια απλή διεύθυνση στο υπουργείο.
Όλα αυτά κατατείνουν ότι το όραμα, το σχέδιο αυτής της κυβέρνησης είναι μια οικονομία που θα λειτουργεί με τους όρους της ζούγκλας, όπου το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό!
Υπάρχουν τα χρήματα;
Βεβαίως και υπάρχουν. Το σύνολο των μέτρων που προτείναμε αγγίζει τα 13,4 δις. Αυτή τη στιγμή με τους πιο μέτριους υπολογισμούς και αφού έχουμε εξασφαλίσει τις δανειακές μας υποχρεώσεις, υπάρχει ένας κουβάς περί τα 24 δις συνυπολογίζοντας και την μείωση των εσόδων στα 5 με 6 δις κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς.
Αν ισχύει και το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης τους πρώτους μήνες του 2021, τότε είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας και όχι να κρατήσουμε κάποια χρήματα και να αφήσουμε την αγορά να ισορροπήσει από μόνη της , να αυτορρυθμιστεί και να δούμε στο τέλος τι θα κάνουμε.
Αυτό πραγματικά θα είναι ολέθριο.
Η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια δυναμική παρουσία στην Ευρώπη ώστε να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους στη βάση της διαμόρφωσης ενός σχεδίου που θα καθιστά την Ελλάδα λιγότερο ευάλωτη στις κρίσεις, θα τονίζει και θα ενισχύει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί στη διεθνή αγορά!
Δεν μπορεί αυτό το πακέτο να κατευθυνθεί με βάση τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας μόνο σε αιολικά πάρκα, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα BMW και σε ψηφιακά συστήματα Siemens!!!
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου