Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΙ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ της Λουκίας Βότση


"Οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους σε εποχές ηθικής κρίσης"
Απόσπασμα από το αριστουργηματικό επικό ποίημα του Δάντη του 14ου αιώνα με τίτλο "Η Θεία Κωμωδία", η πιο πάνω φράση φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί η απραξία, η ανοχή και η ουδετερότητα είναι συστατικά της δικής μας σύγχρονης εποχής. Μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από τη χειρότερη κρίση σε αξίες, αρχές και ηθική, σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού ιστού του κράτους, τις τραγικές συνέπειες της ασύγγνωστης ανοχής που είχε επιδείξει για χρόνια το πολιτικό προσωπικό και η κοινωνία ευρύτερα, στην αναξιοκρατία, στο ρουσφέτι, στην ατιμωρησία και στη διαφθορά, τα αποτελέσματα της οποίας βιώσαμε ως «πάρτι ρουφενέ» με δανεικά από τον κουμπαρά του μέλλοντος των παιδιών μας.
Σήμερα, θέλω να πιστεύω ότι η εποχή της αποσιώπησης σκανδάλων, και η αυταπάτη που τρέφει η ουδετερότητά μας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στη πολιτική χειραγώγησης καταστάσεων και της νοοτροπίας του «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν απαντώ», έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Όχι γιατί ξυπνήσαμε ξαφνικά σε μιαν άμεμπτη κοινωνία. Αλλά επειδή όταν αγγίξεις πάτο, ο μόνος δρόμος, έμφυτος στην ανθρώπινη φύση πάντα είναι να μαθαίνεις να κολυμπάς σε βαθιά νερά.
Η αποφασιστικότητα για τομές, για συστηματική δουλειά, για αλλαγή νοοτροπίας,
αποτελούν αναντίλεκτα τους πιο καθοριστικούς παράγοντες και την ευκαιρία για ουσιαστική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών,σε συνδυασμό με τη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριο δύναμη εξόδου του τόπου μας από την κρίση.
Για να αποφασίσουμε ως πολίτες τι πολιτικό κράτος θέλουμε και πώς θα το οικοδομήσουμε, εκμηδενίζοντας κάθε πιθανότητα επαναφοράς των πολιτικών εραστών του συστήματος της διαφθοράς.
Κι εάν ρωτηθείτε: υπάρχει ηθική στην πολιτική; 
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
 Ναι, υπάρχει. 
Είναι ο παράγοντας που διαφοροποιεί τον πολιτικάντη και τον λαϊκιστή από τον πολιτικό που ενεργεί με κύριο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και του τόπου. Είναι η κινητήριος δύναμη που ωθεί έναν πολιτικό στο να δίνει καθημερινώς τη μάχη για αλλαγή, ανανέωση και πρόοδο. Είναι βασικά αυτό που αποτρέπει κάθε άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά από το να κατρακυλήσει σε αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δάντης, «τις πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση»!
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου