Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

"Ελιά το δέντρο της Αμφιλοχίας" του Νίκου Χούτα

Τοποθετήθηκε αυτες τις ημέρες στον κυκλικό κόμβο της Αμφιλοχίας το γλυπτό του Αμφιλοχιώτη γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη. 

Ο συγγραφέας του άρθρου και ο γλύπτης επί το έργον



Η εγκατάσταση ενός μεγάλου γλυπτού ελιάς σε ένα σημειακό χώρο, διασταύρωσης κατευθύνσεων, τον αναδεικνύει από αισθητικής άποψης, προσφέροντας το πρώτο γλυπτό έργο τέχνης στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Η γλυπτική φόρμα "δέντρο ελιάς" του Άγγελου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1995 αποσπώντας αμέσως τη θερμή υποδοχή. Από εκείνη τη χρονιά ο Άγγελος ξεκινάει μια αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική πορεία που θα γνωρίσει σε λιγότερο από δέκα χρόνια την απογείωση της. 
Το 2004 η δημιουργία του έργου "Ελιά το δέντρο της Αθήνας" και η έκθεσή του καθ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών στο Παλαιό Φάληρο του προσφέρει διεθνή αναγνώριση. Για την προσφορά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από την UNESCO. Στο πλαίσιο δε των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας συμμετείχε σε σημαντικές εκθέσεις στο Μουσείο Θεόφιλου στη Μυτιλήνη και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης. Με έργα του τιμήθηκαν ο Πύρρος Δήμας, ο Νίκος Κακλαμανακης αλλά και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush κατά την επίσκεψη του Κ.Καραμανλή τον Μάιο του 2004 στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Jacques Rogge και πολλοί αρχηγοί κρατών. Επίσης με τα χρυσά στεφάνια ελιάς τιμήθηκαν οι τρεις πρώτοι Ολυμπιονίκες του Μαραθωνίου της Αθήνας καθώς και ο τελευταίος τερματίσας αθλητής. Με χρυσό στεφάνι ελιάς βραβεύτηκε επίσης από τον Δήμο Αμφιλοχίας η Αμφιλοχιώτισα χάλκινη Παραολυμπιονίκης Βασιλική Κατζά.
 Έργα του εκτίθενται σε μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, συλλογές εταιρειών και τραπεζών στην Αθήνα, το Μεσολόγγι, την Σπάρτη, στην Πρέβεζα, τη Φολέγανδρο, τα Χανιά κ.α. Εξάλλου έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στη Λωζάνη, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Κίνας.Με την "Ελιά της Αμφιλοχίας" ο Άγγελος επιστρέφει στη γενέτειρά του, δωρίζοντας ένα κομμάτι του ταλέντου του. Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2017 (axia news) σημειώνει "μικρό παιδί έτρεχα ανάμεσα στις ελιές, στη γενέτειρά μου, την Αμφιλοχία. Θυμάμαι υπήρχε μια καταπληκτική ελιά, που η φυλλωσιά της ήταν γυρτή προς τη θάλασσα...οι πρώτες εικόνες της ζωής μου είναι οι ελαιώνες της περιοχής μου". Ιδιαίτερη λοιπόν στιγμή για τον Άγγελο Η εγκατάσταση ενός γλυπτού ελιάς στην Αμφιλοχία.Είχα τη μεγάλη χαρά τους μήνες αυτούς της προετοιμασίας να βρίσκομαι σε τακτική επικοινωνία μαζί του. Με προδιέθετε θετικά το φημισμενο έργο του για τους Ολυμπιακούς το οποίο είχα θαυμάσει από κοντά ενώ το 2004 είχα αποκτήσει το πρώτο του έργο -κλαδί ελιάς- το οποίο απονεμήθηκε ως αναμνηστικό στους λαμπαδηδρόμους από τον τότε Καποδιστριακό Δήμο Αμφιλοχίας. 
Ο Άγγελος είναι ένας άνθρωπος χαρισματικός και ταυτόχρονα ταπεινός. Σχεδόν κοκκινίζει όταν αναφέρονται στον ίδιο και το έργο του. Μοιράστηκε μαζί μου εμπειρίες από την πορεία του και σκέψεις για τη ζωή και τις μεταβολές της. Στο δημιουργικό του άγχος των τελευταίων μηνών διέκρινα στοιχεία παιδικού αυθορμητισμού μαρτυρώντας όψεις του ταλέντου του. Στην κορύφωση αυτού του άγχους μου εξομολογήθηκε ότι παρόμοιο είχε να αισθανθεί από το 2008 όταν εκτέθηκε έργο του στο Σινικό τείχος!!!!. Είναι η πιο άμεση σύνδεση που έχω ακούσει , σε επιπεδο ανθρώπινης εμπειρίας, μεταξύ τοπικού-παγκόσμιου.
Στον Άγγελο που γνώρισα ως αντιδήμαρχος και συνομιλώ πλέον μαζί του ως φίλος αξίζει ο δημόσιος έπαινος και ένα εγκάρδιο ευχαριστώ για την προσφορά στη γενέτειρά του.
Τα αποκαλυπτήρια του έργου του θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο, 28/7/2018 στις 20.30 στην Πλατεία Αμφιλοχίας.
ΥΓ: τα έργα τέχνης που κοσμούν τους δημόσιους χώρους αποτελούν κοινή μας περιουσία. Ως εκ τούτου οι πολίτες διαφυλάττουν την ακεραιότητα και ασφάλεια του έργου πρωτίστως ως ένδειξη σεβασμού στο Ωραίο.
(Ευχαριστώ για τις φώτο τον Ηλία Νακόπουλο).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου