Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ Ο ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Ο Νίκος Δραγούμης ήταν γιός του συντηρητικού αντιβενιζελικού πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη. Ήταν αδελφός του Ίωνα Δραγούμη και του βουλευτή και υπουργού της δεξιάς παράταξης Φίλιππου Δραγούμη.


Γεννήκε το 1874 και πέθανε το 1933.
Αισθάνεται να ασφυκτιά στην οικογένειά του και αποφασίζει να φύγει και να ακολουθήσει την φωνή της καρδιάς του και όχι την φωνή της συντηρητικής οικογενειακής παράδοσης.
Φεύγει στο εξωτερικό, στην Εσπερία όπως συνηθιζόταν να λέμε τότε την Δυτική Ευρώπη. Σπούδασε ζωγραφική και ζωγράφισε πολύ, πάρα πολύ...χωρίς να πουλήσει ποτέ τίποτε!
Ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια από ψυχική νόσο, όπως οι περισσότερες ευαίσθητες ψυχές.
- Κάποτε ο συντηρητικός αδελφός Φίλιππος Δραγούμης είχε πει για τον αδελφό του Νίκο:
   
   « Ο Νίκος ευγενικός, επαναστατικός, θυμώδης, αγαπούσε στο έπακρο την ελευθερία και μισούσε κάθε συμβιβασμό είτε κοινωνικό, είτε ηθικό, ενώ παράλληλα απεχθανόταν κάθε υποκρισία και επιτήδευση. Δεν τον ένοιαζε τι λένε ούτε τι κάνουν οι αστοί. Με το ντύσιμό του περιφρονούσε και κορόϊδευε τους συμβατικούς κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς »

Όταν τα λόγια αυτά ξεστομίζονται από έναν υπερσυντηρητικό αστό πολιτικό, έχουν τεράστια σημασία. Δείχνουν ότι παρόλο που ανήκε στο συντηρητικό στρατόπεδο, είχε γνώση της απέναντι πλευράς και την θαύμαζε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου