Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΘΑΝΑΣΕΚΟΥ : Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

      ΒΑΣΩ   ΘΑΝΑΣΕΚΟΥ


Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΑ του 1956
στο κέντρο ο πρόεδρος Γιάννης Πασαλίδης
Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1917 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Δημήτρη Σαραβάνου που είχε εργοστάσιο κατασκευής καπέλων στο Μεταξουργείο, ανήκε δηλαδή σε μια καθαρά αστική οικογένεια.
Παντρεύτηκε τον Γιώργο Θανασέκο στρατιωτικό και μάλιστα απόφοιτο της Σχολής Ευελπίδων, με δημοκρατικό προοδευτικό φρόνημα.
Στις εκλογές που έγιναν στις 19 Φλεβάρη 1956, η ΕΔΑ συμμετέχει στον κεντροαριστερό σχηματισμό ''Δημοκρατική Ένωση''.
Η Βάσω Θανασέκου Σαραβάνου εκλέχτηκε τότε με την σημαία της ΕΔΑ στην εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.
Είναι η πρώτη Αριστερή βουλεύτρια που μπαίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επανεκλέχτηκε με την ΕΔΑ εκπροσωπώντας πλέον την Φθιώτιδα, τον νομό καταγωγής του συζύγου της, στις εκλογές πο έγιναν στις 11 Μαΐου του 1958. Ήταν οι περίφημες εκλογές που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση , αποδεικνύοντας ο Ελληνικός Λαός ότι έχει αδούλωτο φρόνημα και παρόλες τις διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις δεν δίστασε να αναδείξει σαν δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη την Αριστερά.

Οι εξορίες ξεκίνησαν νωρίς για το ζευγάρι, με την δικτατορία του Μεταξά. Έμειναν στη Σίφνο για δύο χρόνια και μετά την αποφυλάκισή τους, έφυγαν για το Παρίσι. 
Στα χρόνια του εμφυλίου, η θανατική ποινή της, μετατράπηκε σε ισόβια που αργότερα επί Πλαστήρα μετά από αναθεώρηση της δίκης της, διατάχτηκε η απελευθέρωσή της. 
Η ζωή ενός αριστερού πολιτικού και μάλιστα γυναίκας τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολη.
 Η Θανασέκου όμως προχώραγε σταθερά. Δεν την σταμάτησε ούτε η καρεκλιά στο πρόσωπο που έφαγε από ένα παρακρατικό σκουπίδι, μιλώντας στη Ρεγγίνα Φθιώτιδας.

Το ένα από τα δύο αγόρια τους, βαφτίστηκε στον Άη Στράτη -τόπο εξορίας τότε του πατέρα Θανασέκου-γιατί έπρεπε να πάρει όνομα προκειμένου να γραφτεί στην πρώτη Δημοτικού. Ο νονός ορίστηκε κατόπιν κλήρωσης μεταξύ των εξορισμένων.
Η περίοδος της χούντας 1967 - 1974 ''πλούτισε'' τα μέρη εξορίας της , με Ωρωπό, Γυάρο, Ζαχάρω Ηλείας παρέα με την Μίνα Γιάννου. Φυλακίστηκε ακόμα, στην Αλικαρνασσό Κρήτης.
Πέθανε στις 27 Αυγούστου του 2015. 
Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε την επομένη στην εκκλησία Φανερωμένης Χολαργού και η ταφή της , στην Τιθορέα Λοκρίδας δίπλα στον σύζυγό της.
Άφησε ένα γιό , τέσσερα εγγόνια και ένα δισέγγονο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου