Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΑ

«Τέλειωσε ο Πρώτος Παγκόσμιος κι απάνω στις χαρές μας και στις νίκες μας, αρχίσανε πάλι να τρώγουνται ο Βενιζέλος με τον Κωνσταντίνο.
[...]
Η Δεξιά κόλλησε πάλι με τους βασιλιάδες. Αλλά τώρα η εχθρότητα προχώρησε ως το διχασμό. Μοιράσανε την Ελλάδα στα δυο. Και πήρε την “Παλιά Ελλάδα” ο Κωνσταντίνος με πρωτεύουσά του την Αθήνα, και τις “Νέες χώρες” ο Βενιζέλος με πρωτεύουσά του τη Θεσσαλονίκη. Η Κρήτη, που μόλις είχε ενωθεί με την Ελλάδα, και λογαριαζότανε για “Νέα”, έπεσε στην επικράτεια του Βενιζέλου.
[...]
Το βενιζελικό κράτος του 1917 ονομάστηκε “Εθνική Άμυνα” κι έτσι πέρασε στην Ιστορία.
[...]
Ένα πρωινό, εφημερίδες και παραρτήματα του Ηρακλείου ανάγγελναν πως ο Βενιζέλος θα επισκεφθεί το Ηράκλειο. Χτυπούσαν οι καμπάνες. Οι κωνσταντινικοί κλείστηκαν στα σπίτια τους και μεις γιορτάζαμε στους δρόμους.
Λίγο πιο κάτω από το σπίτι μας στην “Πλαθειά Στράτα”, κατεβαίνοντας προς των Χανιών την πόρτα, από τη δεξιά μεριά ήταν ένα κουρείο κι ακούστηκε πως εκεί είναι ο Βενιζέλος και κουρεύεται. Πήγαινε ο κόσμος για να τον δει και πήγα κι εγώ.
Είδα απόξω από το κουρείο κόσμο μαζεμένο. Οι πόρτες του κουρείου ήσαν κλειστές, τζαμαρίες, ρώτησα τι περιμένουν και μου λένε:
“Περιμένουν να τελειώσει το κούρεμα, για να μπουν να μαζέψουν από χάμω τα μαλλιά του Βενιζέλου για ανάμνηση, σαν κειμήλιο…” Πολύ άσχημη εντύπωση μου έκαμε αυτή η πληροφόρηση. Αηδίασα για τη φτηνή εκδήλωση κολακείας.»
ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ(1894-1988), Συγγραφέας, δημοσιογράφος και παιδαγωγός
“ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ”, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
[Φωτογραφία: ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (αδελφή της Έλλης Αλεξίου), ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ]
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου