Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ''ΔΕΞΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ'' *


Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε πότε δημιουργήθηκε η έννοια δεξιά-αριστερά.
Στην Γαλλική Επανάσταση λοιπόν και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτέμβρη του 1789 τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, συζητούσαν για τα δικαιώματα του Βασιλιά!
Στα δεξιά κάθησαν αυτοί που ζητούσαν να καθιερωθεί το βασιλικό βέτο στις αποφάσεις της Συνέλευσης , ενώ αριστερά κάθονταν αυτοί που πίστευαν ότι ο Βασιλιάς δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα του βέτο στις αποφάσεις των αντιπροσώπων. Ετσι καθιερώθηκε επίσημα τότε , η ορολογία δεξιός και αριστερός.
Βέβαια αυτό είχε αρχίσει ανεπίσημα στις 20 Ιουνίου , δηλαδή πριν τρεις μήνες όταν ο Βασιλιάς είχε κλείσει την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Συντακτική Συνέλευση και έτσι οι αντιπρόσωποι πήγαν σε διπλανή αίθουσα , στην αίθουσα του σφαιριστηρίου. 
Εκεί κάθησαν τυχαία για πρώτη φορά με την κατανομή που είπαμε και συνέχισαν έτσι να κάθονται όταν προήδρευε ο Βασιλιάς , γιατί οι ευγενείς κάθονταν στα δεξιά του, θέση που έδειχνε ότι τους τιμούσε περισσότερο!
Ο Γάλλος ζωγράφος Ζακ Λουί Νταβίντ απεικόνισε την συνέλευση αυτή και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχουμε ζωγραφική απεικόνιση της διαφοροποίησης Δεξιά- Αριστερά.
Η Δεξιά λοιπόν σημαίνει πάντα συντήρηση και οπισθοδρόμηση. Αντίθετα η Αριστερά σημαίνει πρόοδο, τόλμη και αλλαγές.
Βέβαια άσχετα με ετικέτες χρειάζεται προσοχή στις δεξιές πολιτικές , απ΄ όπου κι αν προέρχονται! 
Στον πίνακα αυτό να προσέξουμε ότι ο άνεμος (της ανανέωσης) μπαίνει ορμητικός από τα Αριστερά! (κοιτάξτε το παράθυρο πάνω αριστερά)

*Γρηγόρης Μαρκέτος
Πάτρα

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου